Gledajući je na televiziji glumici uočili povećanu štitnjaču

06.08.2019.

10:07

Autor: HRT

default error photo
Zahvaljujući svojim obožavateljima glumica Denise Richards se osjeća bolje. Naime, pratitelji reality showa "Kućanice iz visokog društva: Beverly Hills" primijetili su da joj je štitnjača povećana.
Zahvaljujući svojim obožavateljima glumica Denise Richards se osjeća bolje. Naime, pratitelji reality showa "Kućanice iz visokog društva: Beverly Hills" primijetili su da joj je štitnjača povećana. Richards (48) je na Instagramu objavila kako je nekolicina obožavatelja to istaknula - i bili su u pravu! Otišla je na pregled i odmah izbacila gluten iz prehrane. Povećana štitnjača poznata je i kao gušavost i može ukazivati na veće zdravstvene probleme.Bolesti štitnjače danas predstavljaju jedan od najraširenijih javnozdravstvenih problema, posebice za žene. Umanjuju kvalitetu života i remete zdravstveno stanje.

Iako je mala žlijezda, promjera svega 5 centimetara pri dnu grla i koja izgledom podsjeća na leptira, iznimno je bitan dio endokrinog sustava. Kada se njen rad poremeti, uzrokuje brojne poremećaje zdravstvenog stanja, stoga ne čudi što se bolesti štitnjače nalaze na visokom drugom mjestu odmah iza dijabetesa.

Umor, gubitak ili dobivanje na tjelesnoj masi, netolerancija prema hladnoći ili toplini, promjene na koži, ali i stres, sve to upućuje na poremećaje štitnjače koje zbog upravo navedenih simptoma, nije lako dijagnosticirati.

Budući da su bolesti štitnjače toliko česte u populaciji i značajno utječu na kvalitetu života, 25. svibnja u Hrvatskoj se također obilježava Svjetski dan štitnjače koji ima za cilj educiranje javnosti i podizanje svijesti o ovim bolestima.

Ako sumnjate na bolest štitnjače, svakako pogledajte prilog HRT-ove emisije "Zdrav život" posvećen toj temi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!