Gluhe violonistice iz projekta Violinmusic4all svirat će s Detourovcima

19.07.2019.

07:40

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

U sklopu programa Ljeta na Zrinjevcu, nastupit će pop grupa Detour uz pratnju gluhih violinista pod vodstvom violinistice Renate Novoselec iz projekta Violinmusic4all.
Glazba se ne može privatizirati niti je se može prisiliti da bude vlasništvom privilegirane manjine. Ona pripada svima. Nit je to koja je violinisticu Renatu Novoselec vodila kada je počela istraživati i osmišljavati metodu Violinmusic4all. 

Violinmusic4all je projekt koja počiva na značajnoj inovaciji i predstavlja metodologiju učenja sviranja violine posvećene gluhima te obuhvaća širi spektar djece i odraslih s mentalnim i fizičkim poteškoćama.

Projekt se temelji na njezinom desetogodišnjem umjetničko-glazbeno-istraživačkom opusu iz kojeg je nastala ova metoda s posvetom gluhim i nagluhim osobama, kao i osobama s invaliditetom iz spektra autizma i pervazivnog razvojnog poremećaja te osobama s višestrukim zdravstvenim teškoćama.

Metodu je prvo pokazala u Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj. Djeca koja do tada nisu imala nikakav doticaj s glazbom, prihvatila su svirati ovaj zahtjevan instrument. Nakon toga u projekt su se uključili i stariji polaznici. 

Violinmusic4all je cjeloživotna misija koja podrazumijeva apsolutnu posvećenost svih koji sudjeluju u njegovom razvoju, cijelog stručnog tima iz raznih sfera, stručnih suradnika koji na svoj način uzdižu i obogaćuju ovaj projekt posvećen osobama koje su često nepravedno potisnute u shvaćanjima vanjskog svijeta.

U sklopu programa Ljeta na Zrinjevcu, nastupit će pop grupa Detour uz pratnju gluhih violinista pod vodstvom violinistice Renate Novoselec iz projekta Violinmusic4all.

Više o projektu, o tome kako gluhe osobe osjećaju note, o glazbenom opusu govorile su u emisiiji Dobro jutro, Hrvatska Iva Šalamon Reškovac i Ivana Feljan i Renata Novoselec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!