Gordanina priča, ako vam treba snage

03.12.2020.

22:35

Autor: Puls/HRT

-

-

Foto: - / -

Nije dopustila da joj gubitak vida zamrači budućnost, niti uskrati mnoga životna iskustva. Gordana Glibo živi život punim plućima.
Nije dopustila da joj gubitak vida zamrači budućnost, niti uskrati mnoga životna iskustva. Gordana Glibo živi život punim plućima. Postupno je gubila vid i s 18 godina je potpuno oslijepila. Ali nije dopustila da joj sljepoća uskrati mnoga životna iskustva. Završila je fakultet, odgojila dvoje djece. Fantastično kuha i odlično se snalazi u prometu. Omiljena joj je krilatica: Gdje ima volje, ima i načina!

- Mislim da je najgora stvar koju možemo napraviti sebi i drugima jest reći 'Ja to ne mogu' ili 'Ti to ne možeš'. I neuspjeh je uspjeh, jer ako sam shvatila da ako nešto i ne mogu - idem dalje na neke nove aktivnosti, priča Gordana.  Sjeća se da je u rađaoni, dok je rađala - još vidjela svjetlo. Kad je rodila, pitala je doktora 'Zašto su ugasili svjetlo?. Tad je vid izgubila potpuno, iako su joj govorili da će porod teći normalno i neće djelovati na vid. 

Počela se navikavati živjeti s tim iz dana u dan. Nije lako biti mlada mama i slijepa mama, poručuje. Sjeća se boja, mapira si u glavi rute kojima hoda i sve ih 'vizualizira'. Supruga je upoznala kad je već počela gubiti vid na tramvajskoj stanici. Njihova prva kava, kaže - traje već 25 godina.

- U jeku pandemije do izražaja je došla orjientiranost ljudi samih na sebe. Prođu iako vide da netko treba pomoć. Postali smo komotni. Svi samo zahtijevamo neka prava, nitko ne bi neke dužnosti. Svi smo se udaljili. Uvijek polazim od toga kako ja trebam pomoć i podršku. Možda će netko i od drugih trebati. Izgubili smo suosjećajnost za sebe i drugoga. Mislim i na djecu i na starije osobe, bilo koga. Tako treba razmišljati, poručuje Gordana.

Pogledajte njezinu priču.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!