16:03 / 15.07.2019.

Autor: Sani Lukić/I.H./HRT

Gornji Miklouš: "Zapovijed pod lipom"

-

-

Foto: - / -

Kako su vlasti - dok nije bilo ni radija, ni televizije, a ponegdje ni struje - stanovnicima prenosile važne obavijesti i informacije?
Kako su vlasti - dok nije bilo ni radija, ni televizije, a ponegdje ni struje - stanovnicima prenosile važne obavijesti i informacije? Jedinstvenom manifestacijom "Zapovijed pod lipom" već 45 godina tu tradiciju oživljavaju u Gornjem Mikloušu pokraj Čazme.

Ispred crkve pod stoljetnom lipom, zvuk trube nakon mise za mještane sela Gornjega Miklouša znači samo jedno. Seoski starješina donosi važne vijesti.

- Idućih 15 dana izvršit će se pregled puteva i živica od strane općinskog  načelnika pa se nalaže pučanstvu općine Čazma da izvrši poprave puteve i očiste živice.Ukoliko to u proteklom roku nije učinjeno, govori seoski starješina Antonio Tonković.

Dio je to obavijesti iz autentičnog dokumenta iz 1938. godine. Tu su i one o uvođenju struje, javnoj dražbi krave zbog neplaćenog poreza, pregledu konja i opreme za vojsku, obveznom cijepljenju pasa...

- Vlasnici pasa koji to ne učine bit će kažnjeni po Zakonu o suzbijanju zaraznih bolesti domaćih životinja.Imam i bijesnih lisica.More biti da pa treba paziti, dodaje Tonković.

Seoski starješina nije samo donosio glas vlasti, već i poštu. "Zapovijed pod lipom" vraća nas 80 godina u povijest i svjedoči o duhu toga vremena. Za sliku i ton nekadašnjih vremena, pobrinula su se mnogobrojna folklorna društva iz raznih krajeva Hrvatske i Slovenije.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!