Grabljivice na balkonima

29.01.2019.

19:10

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Stručnjaci napominju, susretnete li ove ptice, ne uznemiravajte ih. Nakon potrebnog odmora od leta ili lova, vjerojatno će nastaviti svojim putem.
U posljednje vrijeme mnogi su Zagrepčani, pa i mobitelima, zabilježili bliske susrete sa pticama grabljivicama. Nekima se od njih, čini se, svidio život u metropoli.

Uobičajeno mirno jutro u zagrebačkom naselju Gajnice poremetio je nenajavljeni gost. Domaćini, inače veliki ljubitelji ptica, odmah su znali da je riječ o vrsti sokola. Doznajemo da je riječ o bezopasnoj vrsti.

- Građani mogu biti sretni, riječ je o vjetruši, vjetruša spada u sokolovke i je grabljivica međutim za razliku od drugih sokolovka ona se hrani na tlu, lovi miševe i druge glodavce - objasnio je Vedran Lucić, dipl. ing. biologije i voditelj ureda Udruge BIOM.

U Zagrebu je zabilježeno 30-ak parova vjetruše koja se najčešće gnijezdi na dimnjacima nebodera. Stanovnici drugih dijelova grada također su prijavili bliske susrete slične vrste.

- Na fotografijama sa Savice se vidi kobac to je također ptica grabljivica, ona se hrani nešto drukčije, ona je aktivno lovac i zraku, lovi druge ptice - objašnjava Lucić.

Neke svjetske metropole prepoznale su korist i potiču nastanjivanje populacije grabljivica. Stručnjaci napominju, susretnete li ove ptice, ne uznemiravajte ih. Nakon potrebnog odmora od leta ili lova, vjerojatno će nastaviti svojim putem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!