14:36 / 15.09.2020.

Autor: Hrvoje Bučar/Regionalni dnevnik/IMS/P.F./HRT

Građani protiv drobilice

-

-

Foto: - / -

Građevinsko poduzeće, smješteno kod križanja Celovečke i Ljutomerske ulice, prema riječima susjeda, na tom mjestu posluje duže od 15 godina. Građani se žale na buku i prašinu.
Celovečka ulica u Dubravi proteže se neposredno uz groblje Miroševac. Relativno mirno i intimno obiteljsko okružje u posljednje je vrijeme narušeno. Naime, zbog lokalnog građevinskog poduzeća susjedi su odnedavno počeli pisati prijave. 

Građevinsko poduzeće, smješteno kod križanja Celovečke i Ljutomerske ulice, prema riječima susjeda, na tom mjestu posluje duže od 15 godina. Nitko iz tog poduzeća, za sada, nije htio govoriti za Zagrebačku panoramu, ali prema viđenom - čini se da im je usitnjavanje građevinskog otpada glavna djelatnost.

-  Problem je što nama stvara prašinu i uvijek je nečisto. Uzalud čistimo, uvijek je prljavo zbog njega, rekla je Gega Gegić.

Na dan našeg snimanja okolica je bila mirna, trenutačno nije bilo ni prašine ni buke drobilice. Možda to ima veze s televizijskim snimanjem, a možda i s nedavnim terenskim izvidom inspekcije - to ne znamo.

- U petak su bila dva inspektora. Vidio sam, akreditacije su imali, rekao je Nikola Andreić.

Ovaj mali međususjedski pokret još nije formaliziran u obliku udruge ili inicijative, ali je odnedavno vrlo aktivan. Prijave su poslali Vijeću gradske četvrti, Gradskoj upravi, Državnom inspektoratu, Pučkoj pravobraniteljici, Komunalnom redarstvu i Uredu gradonačelnika. Nikakvih odgovora još nema. Nevladinim udrugama još se nisu javljali.

- Zovemo institucije. Državni inspektorat zovemo, predsjednika Gradske četvrti. Oni kažu "mi ćemo to prisilno odseliti' ako treba", znate. Ja kažem dajte spriječite bolje sad. I onda se oni ne odazivaju, svatko gleda ima dana, ima dana i onda je to to, objašnjava Andreić.

Građani su slali prijave mejlom, a Andreić je još i telefonom požurivao. Dobio je samo obećanja da će netko izaći na teren.

- Iskopao je tu stotine kubika zemlje, htio otjerati, zagradio je na prijevaru, spustio ogradu dolje. Gradske ceste  su tu bile, napravile su obilježje dokle ide cesta. On je naprijed ostavio dokle ide, a iza radi što god želi jer misli da i dalje netko šuti i spušta se na cestu kako god želi, rekao je Andreić.

- Buka je dosta, samo takva. Uvijek radi lomljenje kamena. Mislim, donosi tu beton, od spomenika one ploče. I to on melje, a nama uvijek buka i prašina, rekao je Gegić.

Susjedi nisu reagirali svih ovih petnaestak godina. Sami kažu da su vjerovali u dobrosusjedsku logiku i dobru namjeru. Tek kad se odnedavno posao drobljenja počeo intenzivirati, a poduzeće širiti tek su tada reagirali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!