Svjetska zdravstvena organizacija sljedećeg mjeseca proglasit će jedan od najčešćih umjetnih zaslađivača na svijetu mogućim uzročnikom raka, objavila je agencija Reuters pozivajući se na dva izvora. Zaslađivač koji se upotrebljava u nizu proizvoda, od dijetalnih gaziranih pića do žvakaćih guma, Međunarodna agencija za istraživanje raka označit će kao "potencijalno kancerogen za ljude". O toj temi u HTV Dnevniku razgovarali smo s dr. sc. Ivicom Grgurevićem.
Ivica Grgurević, izv. prof./pročelnik Zavoda za gastroenterologiju, hepatologiju i kliničku prehranu, KB Dubrava, za HTV Dnevnik rekao je da je Svjetska zdravstvena organizacija analizom nekoliko studija uključujući i jednu francusku studiju koja je objavljena prošle godine i provedena na više od sto tisuća ispitanika, zaključila da su određeni zaslađivači povezani s višim rizikom razvoja određenih vrsta tumora.
- Kao što su primjerice tumor dojke, tumor ginekološkog sustava kod žena, probavni tumor i tumor prostate kod muškaraca. Kada se gledaju te studije treba uzeti u obzir da postoje određeni statistički postupci na temelju kojih se dolazi do povezanosti na temelju koje se zaključuje izloženost čimbeniku za razvoj nekakve bolesti. To govorim zbog toga što rezultati jesu relativno uvjerljivi, ali sve te studije imaju i svoja ograničenja, dodao je.
Ključni problem, pretilost
Grgurević je istaknuo da su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije zaključili da na temelju dokaza postoji određena povezanost.
- Ključni problem danas je debljina, pretilost i nepravilan način prehrane uslijed čega ljudi posežu za različitim stvarima koje bi im pomogle da smršave. Onda koriste i ove umjetne zaslađivače, a pravi način i pravi put je smanjiti unos energije, jesi zdravije i raznovrsnije i više trošiti energiju, objasnio je Grgurević.
Prehrana
Grgurević je kazao da je dokazano kako prehrana ima velik utjecaj na razvoj velikog broja bolesti pa tako i bolesti probavnog sustava.
- Danas je trend da sve manje jedemo voća i povrća, a da mi, a posebno naša djeca, jedemo sve više ugljikohidrata, rafiniranih ugljikohidrata kao što su bomboni, čokolade, tijesto u raznim oblicima.To nikako nije dobro ni zdravo. S jedne strane to dovodi do pretilosti, a to napada i mikrobiom. U crijevima imamo jako puno bakterija više nego što imamo svih stanica u tijelu i one se također hrane hranom koju mi jedemo, objasnio je.
Dodao je da kada krivimo hranimo bakterije to dovodi do oštećenja sluznice crijeva.
- To crijevo postaje propusno i iz crijeva se apsorbiraju razni toksini, a to dovodi do poremećaja i probavnog sustava, ali i čitavog niza drugih organa, kazao je Grgurević.
Investicija u zdravlje
Grgurević je rekao da bi najbolje bilo ne posezati za umjetnim zaslađivačima.
- Preporučuju se oni šećeri koji se nalaze prirodno, recimo voćni šećer. Ni tu ne treba pretjerivati jer pretjerana konzumacija voća nije dobra, kazao je.
- Ključ prehrane je jesti raznovrsno i jesti u umjerenim količinama i prakticirati fizičku aktivnost, dodao je.
Istaknuo je da je danas voditi zdravu prehranu teška misija te da je i domaća hrana ponekad upitna.
- Iznimno je važno djecu od malih nogu odgajati da o tome moraju voditi računa, to je investicija u svoje zdravlje, rekao je Grgurević.