22:47 / 11.11.2019.

Autor: Zdrav život/HRT

"Gripu mogu dobiti upravo od cjepiva" - evo što kaže struka

-

-

Foto: - / -

Cijepljenje nije obavezno, ali je svakako poželjno, naročito za starije i kronične bolesnike.
Zaraziti se gripom nije neuobičajeno, a procjenjuje se da je u prošloj sezoni u Hrvatskoj od gripe oboljelo oko 60 000 ljudi. Iako je gripa neizbježna, osobe koje se cijepe na vrijeme, umanjuju rizik od zaraze. Sezona cijepljenja počinje početkom studenog, a ove je godine naručeno 360 000 doza, novog četverovalentnog cjepiva.

- Podtip gripe AH1N1 i H3N2 su jednaki u oba cjepiva, trovalentno vam je jedan soj virusa gripe B, a u četverovalentnom su dva. Cilj, ideja s četverovalentnim cjepivom, koje se prije par godina tek počelo proizvoditi i koristiti, je da se smanji šansa da se "fula" virus zapravo u cjepivu, objašnjava dr. sc. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Time se zapravo povećava učinkovitost i djelotvornost ovog novog cjepiva.

- Ta prednost bi bila samo u situaciji kada bi prevladavao virus gripe tip B  tijekom sezone u stanovništvu i ako se još ne bi podudarao s onim tipom B koji je u trovalentnom. U svim ostalim situacijama razlike nema nikakve, dodaje Kaić.

Prošle se godine ovo četverovalentno cjepivo moglo jedino kupiti, a ove godine njime će se redovito besplatno cijepiti osobe starije od 65 godina i koji spadaju u rizične skupine predviđene za cijepljenje protiv gripe.

- U Hrvatskoj je besplatno cijepljenje prema tzv. programu 2, kojeg ministar potpisuje svake godine, za osobe koje imaju povećan rizik od komplikacija gripe ako obole ili od komplikacija osnovne bolesti, ako imaju neku kroničnu bolest. Tako da su to sve osobe starije od 65 godina i svi bolesnici s kroničnim bolestima, neovisno o dobi, pojašnjava Kaić.

Tu također spadaju zdravstveni radnici, zaposlenici domova za starije osobe i njihovi štićenici te trudnice. Koliko je gripa opasna za, primjerice starije ili srčane bolesnike, govori činjenica da je prošle sezone od posljedica gripe u Hrvatskoj umrlo 107 osoba.

- Ono što je jako važno, smanjuje se mogućnost komplikacija kao što je upala pluća, sepsa, odnosno mogućnost hospitalizacije. Tako da iako mi naravno nismo baš najsretniji s učinkovitošću, vrlo je važno da se takve osobe, koje imaju povećani rizik komplikacija, svakako cijepe, jer će se rizik tih komplikacija, pa čak i smrtnih ishoda, ipak smanjiti, kaže dr. med. Goranka Petrović, specijalistica epidemiologije i zdravstvene ekologije.

Ipak, oni koji ne spadaju u ranije navedene rizične skupine i nemaju naviku cijepljenja, mogu i na druge načine smanjiti šansu za obolijevanjem.

Dr. Petrović preporučuje redovito i često pranje ruku, što manje dodirivanje lica rukama, preporuka je i da se klonite prenapučenih prostora kada virus gripe dođe u Hrvatsku. I naravno jedan savjet za zdravi životni stil - uravnotežena prehrana i redovita tjelesna aktivnost.

Za one skeptike, koji smatraju kako mogu dobiti gripu upravo od cjepiva, struka odgovara:

- Od cjepiva se ne može dobiti gripu, zato što su to mrtvi virusi, odnosno samo dijelovi mrtvih virusa, koji ne mogu izazvati gripu. Može netko nakon cjepiva dobiti gripu ako mu cjepivo ne djeluje, zato što ipak nije stopostotna učinkovitost cjepiva. Dio  cijepljenih će ipak moći oboljeti kao i da nije cijepljen, a dio će biti zaštićen, kaže dr. Kaić.

Cijepljenje protiv gripe počelo je početkom studenog i to je najbolje vrijeme za cijepljenje. Prvi slučajevi gripe obično se javljaju u prosincu, a vrhunac se očekuje tijekom siječnja i veljače. Podsjećamo, cijepljenje nije obavezno, ali je svakako poželjno, naročito za starije i kronične bolesnike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!