09:15 / 26.04.2019.

Autor: HRT

Gubljenje kilograma na -145 stupnjeva Celzija

Foto, ilustracija, Pixabay

Foto, ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Temperatura se spušta postupno. Kalorije 'izgaraju' tako što organizam nastoji održati tjelesnu temperaturu.
Temperatura postupno pada do minus 145 stupnjeva Celzija. Hladna kao noć na Mjesecu, to je temperatura u komori za krioterapiju cijelog tijela u jednome njemačkom fitnes klubu. Trominutni postupak oglašava se kao sjajna metoda za ubrzavanje metabolizma i sagorijevanje gomile kalorija. Drugim riječima, mršavljenje.

Ekstremna hladnoća, dobivena korištenjem tekućeg dušika, nije nimalo štetna jer je 'suha', kaže Renate Suessenguth, direktorica kluba Cryosizer u Frankfurtu. "To je potpuno drugačiji osjećaj nego kada ste vani na cičoj zimi", rekla je. Članovi kluba skinu se do donjeg rublja i dobiju vunene čarape kako bi im noge ostale tople. Jedino im je glava izvan krio komore.

Temperatura se spušta postupno. Kalorije 'izgaraju' tako što organizam nastoji održati tjelesnu temperaturu. Sve dobne skupine zainteresirane su postupak, tvrdi Sussenguth. Krioterapija, ali ne cijelog tijela, inače se koristi za reumatizam i za brži oporavak pri mnogim sportskim ozljedama.

Dr. Sebastian Schmid, endokrinolog u Sveučilišnom bolničkom centru Schleswig-Holstein, kaže da je ideja o mršavljenju krioterapijom jako interesantna, ali "do danas nema nikakvih znanstvenih podataka o tome, jer to jednostavno nitko nije proučavao". Dotad Schmid preporuča da osobe s kardiovaskularnim problemima, otvorenim ranama na koži ili oni koje muči klaustrofobija ne ulaze u komoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!