Pametni sat olakšava život starijima, a posebno onima s demencijom

27.11.2022.

23:06

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/HRT/R.S.

Pametni sat koji spašava život

Pametni sat koji spašava život

Foto: HTV / HRT

Zahvaljujući udruzi "Žena" 120 osoba na drniškom području koje nisu dobrog zdravstvenog stanja, a posebno one s demencijom, na ruci nosi pametni sat. Naime, prema potrebi, mogu samo stisnuti tipku i članovi Udruge stižu im na kućni prag. A upravo im je takva pomoć, kažu korisnici, prijeko potrebna.

Stari su, nemoćni i uglavnom sami, a o njima brigu vodi udruga "Žena". Teška je starost kad tijelo izdaje, a da nije Udruge bila bi i teža, ona im je desna ruka. Udruga tako 24 sata dnevno brine za svojih 120 korisnika.

- Prilikom pada ili ako mi zatreba, onda stisnem ovdje i jave se, kazao je Špiro Grujić iz Štikova.

SOS tipka spašava i bilo je tako više puta dosad.

- Imali smo na primjer slučaj s jednim čovjekom koji je bio nepokretan i često bi znao pasti. Prije toga sata prošli bi sati dok njega netko ne bi pronašao, ali uz pametni sat on bi nas nazvao, istaknula je Martina Softić, voditeljica projekta "Halo, koji život spašava" udruge "Žena" iz Drniša.

Sat ima i GPS

Projekt hvale i spašavatelji jer sat ima i GPS. U više od pola svojih akcija oni tragaju za dementnim osobama.

- Sat je izvrsna stvar jer kad osoba nestane mi znamo točnu lokaciju na kojoj se ona nalazi, kazao je Zvonimir Cigić iz HGSS stanice Šibenik.

Istina je da se sela u okolici Drniša osipaju, a domaći zaključuju da ovaj kraj nije iznimka. Pomoć na kućnom pragu nema cijenu. Ljudima treće dobi najteže je kada se dogodi da danima ne vide živoga čovjeka.

- Najgora je zima, nigdje nikoga. Da nije televizije ne znam što bi. Dođe mi neka nervoza i tako, rekla je Ružica Graovac iz Štikova.

Unaprjeđenje kvalitete života

Razgovor oči u oči hrana im je za dušu.

- Prometno izolirani, bez susjeda, bez ikakvih posjeta. Ako nikom ne značite i ako ste prepušteni na milost i nemilost ovog surovog kraja, nemate baš neki veliki motiv da živite, istaknula je Jadranka Mrđen, gerontodomaćica iz Udruge "Žena" iz Drniša.

Zato se "Žene" i trude unaprijediti im kvalitetu života.

- Svatko želi ostarjeti, ali ne voli biti star. Nije lako star biti, rekla je Marijana Aleksić iz Siverića.

Ruka viška uvijek i svima dobro dođe, no, njima osobito.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!