16:42 / 05.10.2021.

Autor: Stana Živkušić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Hansova ljubav prema Korčuli nema granica

Hans-Jurgen Schachel

Hans-Jurgen Schachel

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Prije 42 godine, Nijemac Hans prvi je put došao na Korčulu i otada svako ljeto provodi u Vrbovici. Ljubav prema Korčuli ne prestaje, a domaćini su mu sad već više od prijatelja. Svake godine tu ljetuje i ostatak njegove obitelji, a Turistička zajednica Grada Korčule ih je i nagradila.

Iako ima više od 80 godina, Hansa ni reuma ne sprečava da se spakira i dođe na Korčulu. Ljubav prema ovom otoku, prenio je i na svoju obitelj.

- Prvi put sam došao 1979. Bio sam u Italiji, ali mi se nije svidjelo pa sam došao u Hrvatsku. Tada je još bila Jugoslavija, ali me očaralo bistro i čisto more, lijep krajolik, fini ljudi i gostoljubiv domaćin i njegova obitelj, prisjeća se Hans-Jurgen Schachel.

- Moja je kći prvi put bila ovdje kad je imala manje od jedne godine. Sestra mi je dolazila, majka, i svi smo mi dovodili prijatelje iz Njemačke. Jer, volimo Korčulu. Volimo Hrvatsku, ali Korčulu najviše, kaže Hansova kći Nicola

Tijekom godina, desetljeća koliko dolaze na Korčulu - domaćini su Schachelovima postali druga obitelj. Pamte brojne anegdote, kao gašenje požara iznad Vrbovice, a uspomene stvaraju i danas. Hans, kaže - jako voli brati grožđe s domaćinom Milanom Cebalom i veseli ga što mu svi govore da ostane na Korčuli, jer tu i pripada.

Dodaje, ovo je za njega druga domovina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!