07:00 / 07.01.2022.

Autor: Paula Poljak-Morandini/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Heklana čuda Dragice Perši

Heklana čuda

Heklana čuda

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Posljednjih se godina sve vrste ručnog rada vraćaju u modu kao kreativna meditacija dobrodošla u izazovnim vremenima. No, naše bake te su vještine stjecale od djetinjstva. Gospođa Dragica ručnom se radu potpuno posvetila tek u mirovini.

Idila seoskog imanja - kućica u cvijeću, drvena ograda, domaćini i kokice, a tu je i stablo jabuke puno rumenih plodova. Trodimenzionalne kreacije izrađene su od konca i vune, nizanjem očica u vještim rukama gospođe Dragice Perši.

U Varteksu sam radila, šestero djece smo imali, nisam imala vremena. I onda sam počela kad sam krenula u penziju. HAjde da ja počenem nešto. I onda sve po malo i pogledajte što je došlom kaže autorica izložbe, gospođa Perši.

Za nju nema granica u kreiranju predmeta, koje s veseljem daruje obitelji i prijateljima. Dio njezinih radova Udruga za očuvanje baštine Kućana i Zbelave "Hajdina" pretvorila je u izložbu.

- Nastojali smo je osmisliti na način da zapravo stvorimo kao nekakav prostoru kojem se ti predmeti zaista koriste, da stoljnjak bude na stolu, da zavjesa bude zaista na prozoru, da predmeti koji su za ukras budu onako - cvijeće u vazama, objasnila je Ruža Levatić, predsjednica Udruge za očuvanje baštine "Hajdina".

Od zdjela i čaša, pa sve do jaslica s Isusekom, Marijom i Josipom, sv. Tri Kralja, nepresušna je krativnost gospođe Dragice.

- Sad imam vremena, u gradu sam, u stanu, namaš kuda i onda izmislim, napravim pa već smišljam drugo, treće i tako. Nešto po mustri radim, nešto iz svoje glave izmislim. To me, ne znam, to me ispunjava, nije mi dosadno. Netko me pita - nije ti dosadno? Kako dosadno, što ta riječ znači?, pita gospođa Perši.

Očuvanje baštine u vidu kreativnog ručnog rada i igru ideja meditacija je bez premca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!