13:02 / 22.09.2020.

Autor: B.A./Hina

Hercegovački pčelari proizvodit će pčelinji otrov za liječenje karcinoma dojke

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Savez hercegovačkih pčelara Kadulja organizirao je četiri treninga za obuku većeg broja svojih članova za proizvodnju pčelinjeg otrova.
Pčelari s područja Hercegovine započet će sljedeće godine s proizvodnjom pčelinjeg otrova koji se, prema rezultatima istraživanja provedenih u Australiji, pokazao učinkovit u liječenju najtežeg oblika karcinoma dojke.

Uz financijsku potporu razvojnih programa iz Švedske i SAD-a, Savez hercegovačkih pčelara Kadulja organizirao je četiri treninga za obuku većeg broja svojih članova za proizvodnju pčelinjeg otrova, objavili su mediji u utorak.

- Potrebno je prethodno urediti zakonsku regulativu u BiH, a pčelari koji su dio ovog Saveza s proizvodnjom većih količina počinju već sljedeće godine, rekao je predsjednik Saveza pčelara Kadulja sa sjedištem u Ljubuškom, Dobro Zovko.

Pojasnio je kako je potrebno proizvesti velike količine pčelinjeg otrova kako bi bili konkurentni na tržištu. Savez kojemu je na čelu okuplja od 750 do 800 pčelara i godišnje proizvode oko 300 tona meda.

- Imajući na umu veličinu Saveza, i uz mnoge naše članove koji su stekli znanje o tome kako izvaditi i pravilno skladištiti otrov, smatram da bismo mogli postati pouzdan dobavljač farmaceutskoj industriji,  dodao je Zovko.

Po njegovim riječima, radi se o složenom, teškom, ali i isplativom poslu budući da se za kilogram pčelinjeg otrova može zaraditi 20.000 eura.

Za vađenje pčelinjeg otrova potreban je poseban uređaj koji se postavlja unutar košnice. Predavanja hercegovačkim pčelarima održavao je Tvrtko Matijević iz Daruvara koji je izumitelj jednog tipa ovog uređaja. Dokazano je da njegov uređaj prikuplja visokokvalitetni pčelinji otrov, a to je potvrdio i Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar u Zagrebu, navode mediji.

Prema istraživanju Instituta za medicinska istraživanja Harry Perkins i Sveučilišta Zapadne Australije, učinkovitim su se pokazala tretiranja pčelinjim otrovom iznimno rijetkog karcinoma dojke (TNBC).  Pčelinji otrov koristi se i u farmaceutskoj industriji za krema za lice, za liječenje sportskih ozljeda te bolesti poput reumatizma i bronhijalne astme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!