Highlander u Hrvatskoj

15.03.2022.

13:24

Autor: Dobro juto, Hrvatska

Highlander u Hrvatskoj

Highlander u Hrvatskoj

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Popularni Highlander planinarski je događaj koji prije svega zahtijeva dobru fizičku kondiciju, iako ga organizatori opisuju i kao jedan veliki festival i dobrom prilikom za druženje. 


- To je događaj hodanja na duge staze. 5 dana, 100 kilometara na Velebitu. Avantura, festival, nezaboravno iskustvo. Prilika za introspektivu i eskapizam. Jedan predivan događaj, kaže organizator Aljoša Vojnović iz Highlander Croatia. 

Ove godine Highlander se održava nešto ranije nego inače – točnije, od 20. do 25. kolovoza. 

Mirna Šijanski, ambasadorica je Highlandera kojeg je dosad „odradila“ čak četiri puta, a ponekad joj se pridruže i članovi obitelji, uključujući njezinu 12-godišnju kćer koja je s njom prohodala čak 50 kilometara. 

- Nama je planinarenje obiteljska aktivnost u kojoj provodimo najviše slobodnog vremena, pa smo se tako uputili i na Highlander, govori Mirna.  

Za ovako zahtjevnu planinarsku avanturu, najvažnije je biti dobro pripremljen, što fizički, što adekvatnom opremom, ali biti i mentalno spreman. Naime, sve što im je potrebno za tih pet dana, sudionici nose sa sobom u ruksaku. 

- Sudionik u Highlanderu je potpuno samodostatan i samoodrživ na stazi. Mi kao organizatori u prvom redu osiguravamo sigurnost na trailu u suradnji s HGSS-om, našim doktorima, i timom na trailu. Do sada nismo imali nikakvih problematičnih situacija. Dobivate visoki stupanj sigurnosti, organizacija rješava svu logistiku po pitanju hrane, vode, prijevoza. Puno je lakše odlučiti se na ovako nešto, jer smo mi tu da vas etapiramo, a vi se samo trebate pobrinuti da budete spremni, kaže Vojnović.

Dodaje kako su glavna publika na koju Highlander Croatia cilja upravo oni poput Mirne, kojima je planinarenje stil života i u prirodu odlaze redovito. 

- Na neki način pokušavamo raditi i edukacije te scene. Dolazak na naš događaj je najljepše i najbolje iskustvo ako se dođe spreman i s dobro testiranom opremom. Onda nema nikakvih problema i Highlander bude jedan nezaboravan trenutak u životu, objašnjava. 

Cijela priča o Highlanderu započela je u Hrvatskoj, a kroz godine se proširila na čak 17 država svijeta. 

- To je hrvatski proizvod i prije dvije godine se otišlo prema van, prema Bosni, Srbiji, Austriji. Od ove godine se zaista ponosimo i izlaskom Highlandera na tržište u SAD-u. Naša ekipa organizira i taj događaj pa su veliki izazovi ispred nas, i veselimo se. Želja je da imamo Highlander na svakom kontinentu. Zasad idemo u tom smjeru. Guramo uz ovakvu podršku scene i ljudi za koje ovakve stvari i radimo, zaključuje Vojnović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!