16:28 / 08.05.2019.

Autor: Ante Raić/HRT

Hitna na "bijesnim" motorima

-

-

Foto: - / -

Medicinski tehničari od sada će na teren na puno moćnijem motociklu, čija maksimalna brzina doseže 220 kilometara na sat.
Hitna pomoć na motociklu u Zagrebu djeluje četiri godine, a od danas su im na raspolaganju dva nova motocikla. Tako će umjesto dosadašnja dva, djelovati tri medicinska tima koja su posebno učinkovita u intervencijama u vrijeme prometnih gužvi.

Medicinski tehničar Saša Eršek već četiri godine na hitne intervencije odlazi na motociklu. No, od sada će na teren na puno moćnijem motociklu, čija maksimalna brzina doseže 220 kilometara na sat.

Samo prošle godine imali su više od 700 intervencija, a kako su u prosjeku dvije minute brži u dolasku od klasičnog vozila hitne pomoći - često spašavaju živote.

Osim brzine, ključ uspješne intervencije je i u dobroj opremljenosti, pa tako svaki motocikl ima šancove ovratnike, komplete za opekline, lomove udova te za zbrinjavanje dišnog i venskog puta.

Samo u prošloj godini, timovi na motociklima su na 198 intervencija sve obavili sami, te nije bilo potrebe za dolaskom kombi vozila hitne pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!