HLK: CD protokol i MMS opasni za zdravlje djece

20.06.2022.

17:50

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Hrvatska liječnička komora (HLK) pozvala je roditelje djece s poremećajem iz spektra autizma da ne ugrožavaju njihovo zdravlje primjenjujući na njima tzv. MMS (Miracle Mineral Solution), poznat i pod nazivom CD (Chlorine Dioxid) protokol. Ti proizvodi sadrže kemijske spojeve natrijeva klorida i klor-dioksida koji su inače poznati kao industrijski izbjeljivači u tekstilnoj industriji, a također su sastojci različitih dezinfekcijskih sredstava i pesticida, navodi se u priopćenju.

HLK upozorava da su proizvodi pod nazivom CD protokol ili MMS štetni za zdravlje djece i odraslih ljudi, te da mogu dovesti do trovanja i izazvati različite ozbiljne nuspojave. Među nuspojavama spominju za život opasan nizak krvni tlak zbog dehidracije, kao i oksidaciju hemoglobina. Smanjuje se kapacitet hemoglobina za vezivanje kisika i njegovu dopremu u tkiva i organe, javlja se anurija, tj. smanjena proizvodnja urina, hemolitička anemija (smanjenje koncentracije hemoglobina u krvi), otežano disanje, bol u trbuhu, bol u grlu, povraćanje, proljevi i mučnine.

Natrijev klorid i klor-dioksid, tj. MMS i CD protokol nisu odobreni u EU i Hrvatskoj (kao niti u SAD-u ili Kanadi npr.) ni kao hrana ili dodatak prehrani, a kamoli kao lijekovi.

HKL poziva MUP da procesuira slučajeve nadriliječništva, a rehabilitatori pokrenuli peticiju

Iz Hrvatske liječničke komore podsjećaju da su poremećaji iz spektra autizma (PAS) skupina poremećaja, a ne jedinstvena bolest te se, prema sadašnjim spoznajama, ne mogu izliječiti, već se radi o stanju koje traje cijeli život. Radi se o razvojnom poremećaju koji karakteriziraju poteškoće u razvoju socijalnih i jezičnih vještina te različitih oblika ponašanja. Kod djece s poremećajem iz spektra autizma provode se različiti habilitacijski tretmani kako bi se djetetu omogućilo ostvarivanje i osnaživanje postojećih potencijala, umanjili postojeći deficiti te posljedično postigla što viša razina funkcionalnosti.

HKL naglašava kako najoštrije osuđuje pojedince koji promoviraju MMS ili CD protokol kao lijek protiv autizma te upozorava da se kod takvog ponašanja moguće radi o nadriliječništvu što je istovremeno i kazneno djelo. Oba spomenuta proizvoda štetna su za zdravlje djece i predstavljaju otrov za organizam. Komora poziva Ministarstvo unutarnjih poslova, kao i druga nadležna tijela, da sukladno svojim ovlastima, aktivno procesuiraju moguće slučajeve nadriliječništva.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) još je 2010. izdala upozorenje vezano uz otopinu Miracle Mineral Solution (MMS), proizvod koji se prodaje putem interneta uz tvrdnje da liječi velik broj ozbiljnih bolesti. Osobe koje preporučuju ili prodaju CD protokol tvrde da je riječ o 'čudotvornom' eliksiru koji liječi brojne bolesti, među njima autizam i multiplu sklerozu, a zapravo je riječ o koncentriranom otrovnom sastojku industrijskog izbjeljivača.

Edukacijski rehabilitatori pokrenuli su prošloga tjedna peticiju radi zabrane primjene tzv. CD protokola u Hrvatskoj u svrhu "liječenja" autizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!