21:22 / 22.09.2020.

Autor: Franka Jović Tonkl/T.V./Dnevnik/HRT

Hod po planinama

-

-

Foto: - / -

Nakon čak 1970 kilometara hodanja i još 340 pred njim, Marin Zovko, avanturist i planinar, uspeo se jučer na Biokovo. Pješke će spojiti četiri krajnje točke Hrvatske: Ilok, Sveti Martin na Muri, Savudriju i Prevlaku.
Nakon čak 1970 kilometara hodanja i još 340 pred njim, Marin Zovko, avanturist i planinar, uspeo se jučer na Biokovo. Pješke će spojiti četiri krajnje točke Hrvatske: Ilok, Sveti Martin na Muri, Savudriju i Prevlaku.Zadnjeg ljetnog dana gazi Marin po gadnom biokovskom vremenu. 86 je već dana na putu, u prosjeku propješači 26 kilometara dnevno.

- To je Croatia Long Distance Trail koji je osmislio Nikola Horvat, on je prvi Hrvat koji je prohodao Pacific Crest Trail i došao je u Hrvatsku iz Amerike s idejom da napravi dugohodajuću stazu u Hrvatskoj i spojio je najistočniji Ilok, najsjeverniji Sveti Martin na Muri, najzapadniju Savudriju i najjužniju Prevlaku, objašnjava Marin Zovko, CLDT hodač.Na mladog su pustolovnog informatičara ponosni kolege iz Odašiljača i veza - kao tvrtka signalom, veže Marin koracima sve hrvatske kutke.

- Kad se prije jedno 3 mjeseca pojavio s idejom da traži neplaćeni dopust da napravi ovaj pothvat, iskreno nisam vjerovao da će uspjeti u tom svom naumu. A evo pred kraj puta mi smo se ovdje na najvišem radnoim mjestu u Hrvatskoj okupili da ga dočekamo da mu čestitamo na svom pothvatu, rekao je Mate Botica, direktor OIV-a.Odložio je pod odašiljačem na Svetom Juri na 1762 metra nakratko svoj ruksak, a sve je u njemu, od šatora do kuhala. Na dvije tisuće kilometara dugom putu samo je samoća bila teret.

- Samoća nekad najteže pada jer često vidite nešto savršeno, a nemate to s kim podijelit. To savršenstvo može bit najmanje oblikovani kamen od prirode ili, ne znam, jelen sa ogromnim rogovima, zalasci, izlasci sunca, kaže Zovko.

Sutra put pod noge i prema Prevlaci. Ona mu je u mislima i dok planira idući pothvat jer Marinova je želja i kajakom spojiti krajnje hrvatske točke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!