10:35 / 27.06.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Hong Kong najskuplji grad za strane radnike

Hong Kong

Hong Kong

Foto: - / -

Ove se godine Luanda, glavni grad Angole, nalazi na šestom mjestu zbog pada cijena nekretnina. Na drugom mjestu je Tokio, potom slijede Zuerich, Singapur i Seoul.
Na listi najskupljih gradova za život za strane radnike u 2018. godini Zagreb se nalazi na 138. mjestu između njih 209, dok je na prvom mjestu Hong Kong, pokazuje najnovije istraživanje konzultantske tvrtke Mercers.

Mercersova 24. godišnja lista troškova života stranih radnika u svjetskim gradovima ove godine pokazuje da je najskuplji grad Hong Kong. Taj grad nebodera ponovno je tako na samom vrhu, nakon što ga je prošle godine po troškovima života prestigla Luanda.

Ove se godine Luanda, glavni grad Angole, nalazi na šestom mjestu zbog pada cijena nekretnina. Na drugom mjestu je Tokio, potom slijede Zuerich, Singapur i Seoul.

Najskuplji europski gradovi, uz Zuerich (3) su Bern (10) i Ženeva (11). Općenito, zapadnoeuroski radovi svi su se uspeli na ljestvici po skupoći troškova života i najma stanova, a posebice njemački, pa su tako Frankfurt (68) i Berlin (71) skočili u odnosu na lani za 49 mjesta, a Muenchen (57) za 41 mjesto.

London je skočio za 10 mjesta, na 19. poziciju, Pariz za 28 mjesta, na 34. poziciju, Rim za 34 mjesta na 46. poziciju, a Beč za 39 mjesta na 39. poziciju.
Najskuplji kineski grad je Šangaj, na sedmom mjestu, a potom Peking, na osmom.

Snažnija kineska monetarna regulacija, cvjetajuće gospodarstvo i nastojanja da kineski juan postane međunarodna valute podigli su kineske gradove na toj ljestvici, kažu analitičari.

Tel Aviv (16) nastavlja biti najskuplji grad na Bliskom istoku za strane radnike, a slijede ga Dubai (26), Abu Dhabi (40) i Riyadh (45).

Najskuplji grad u SAD-u je New York, koji je pao za četiri mjesta u odnosu na lani, na 13. poziciju. Slijede San Francisco (28) i Los Angeles (35), koji su se spustili za sedam, odnosno 12 mjesta, dok je Chicago (51) pao za 12 mjesta.

U regiji središnje i istočne Europe, ispred Zagreba se po skupoći nalazi Ljubljana, na 132 mjestu. Iza Zagreba su Budimpešta (151), Tirana (172), Sofija (175), Bukurešt (176), Beograd (181) i Skopje (197).

Na 209. mjestu kao najjeftiniji grad za život smjestio se Taškent, glavni grad Uzbekistana, nakon Tunisa i Biškeka, glavnog grada Kirgistana.

Mercer je za potrebe svog redovitog godišnjeg istraživanja istražio troškove 200 stavaka na svakoj lokaciji, uključujući smještaj, transport, odjeću, hranu i zabavu, uspoređujući cijene primjerice kino ulaznica, para traperica, litre vode, šalice kave, litre benzina te mlijeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!