Hrvati u Švedskoj - glumac Slaven Španović

07.01.2020.

14:31

Autor: Branimir Farkaš/DJH/HRT

-

-

Foto: - / -

Država mu je sufinancirala monodramu na hrvatskom i švedskom kojom predstavlja svoje iskustvo Hrvata u Švedskoj.
Hrvatski glumac Slaven Španović, poznat našim gledateljima iz tv sapunica i s dasaka hrvatskih kazališta, odjeven kao sveti Nikola dijeli darove djeci hrvatskih iseljenika u Västerasu, stotinu kilometara udaljenom od Stockholma. To je jedan od 6 gradova gdje župnik Stjepan Biletić drži misu na hrvatskom za naše iseljenike.

- Može se kazati da su u Švedsku Hrvati došli u više valova. Prvo nakon rata kao izbjeglice, onda drugi veliki val je bio kada su se mogle dobiti putovnice u bivšoj državi. Tada su dolazili radnici. Treći val je bio kada je bio Domovinski rat u Hrvatskoj i BiH. Tada je došlo puno mladih obitelji sa malom djecom. I ono što sam ponosan, to često puta kažem,  da sam vrlo zadovoljan s ovom trećom generacijom koji su se tako snašli u Švedskoj, ta djeca imaju možda 7, 8, 10 godina, završili su tu osnovnu školu, fakultete, mnogi rade, stvarno su se lijepo snašli, kazao je župnik Biletić.

Lucija Miletić je završila kemiju u Sarajevu, a danas radi u prestižnoj firmi za genetiku Scandinavian Gene Scientists.

Među pedesetak obitelji okupljenih na misi jesu i roditelji Slavenove supruge Gabriele, radi koje je prije 3 godine, kada si je u Hrvatskoj već stvorio glumačko ime, napustio Hrvatsku. Upoznali su se na dramskoj radionici koju je u Koprivnici vodio za djecu hrvatskih iseljenika.

Gabrijela je radila kao psiholog u švedskoj školi, a sada se dodatno povezala sa svojim hrvatskim korijenima i zaposlila u firmi koja u švedsku uvozi hrvatske delikatesne proizvode. Promet im je znatno porastao, jer hrvatske pršute više ne kupuju samo hrvatski imigranti, nego i Šveđani koji sve više ljetuju u Hrvatskoj, otkada se ona pridružila EU. U 6 godina promet je porastao dvostruko!

Krenulo je i Slavenu. Država mu je sufinancirala monodramu na hrvatskom i švedskom kojom predstavlja svoje iskustvo Hrvata u Švedskoj.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!