13:04 / 10.12.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Hrvatska djeca peta najdeblja u Europi

-

-

Foto: - / -

Zemlje u kojima su zabilježeni najniži udjeli prekomjerne tjelesne mase i debljine u djece su Tadžikistan, Turkmenistan i Kazahstan.
U zagrebačkom Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održava se okrugli stol "Debljina djece - začeci cjeloživotne bolesti".

Problem debljine u djece počinje se javljati nakon 5. godine života i progresivno se povećava do školske dobi. U dobi od 8 godina trećina djece u Republici Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. S obzirom da je zabilježeno povećanje udjela djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom unazad 10 godina, sa 21% na 35%, potrebno je usmjeriti povećanu pozornost na ovaj javnozdravstveni problem.

Prvim se krugom istraživanja pod akronimom CroCOSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative) utvrdilo da 35 % djece u dobi od 8 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, što hrvatsku djecu čini petom najdebljom u Europskoj regiji.

Zanimljivo je da mediteranske zemlje poput Španjolske, Grčke, Italije i Malte prednjače u udjelima djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom. Uzroci porasta udjela djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom su nedovoljno jasni, multikomponentalni, i genetski i okolišni, a svakako uključuju sve aspekte modernih načina života odnosno sjedilačke stilove života i sklonost konzumaciji "brze" hrane.

S druge strane, djeca u sjevernim zemljama poput Norveške i Danske, u kojima je ujedno i niža prevalencija prekomjerne tjelesne mase i debljine, konzumiraju više ribe, maslinovog ulja i rajčica u odnosu na djecu koja žive u južnijim zemljama.

Zemlje u kojima su zabilježeni najniži udjeli prekomjerne tjelesne mase i debljine u djece su Tadžikistan, Turkmenistan i Kazahstan, no ove zemlje tek počinju preuzimati modele zapadnjačke prehrane te postoji mogućnost da će se u njima povećati udio djece s problemom prekomjerne tjelesne mase i debljine.

Na okruglom stolu bit će prezentirana saznanja o čimbenicima rizika debljine u trudnoći i ranom djetinjstvu te o prevalenciji prekomjerne tjelesne mase i debljine djece u predškolskoj i školskoj dobi. Također, prikazat će se opći rizici debljine po zdravlje kao i primjeri dobre prakse u području prevencije debljine u djece.

Organizatori okruglog stola su LittleDot projekt potpore ranom roditeljstvu, More studio d.o.o.; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Služba za promicanje zdravlja te Savez društava „Naša djeca" Hrvatske.

Uoči okruglog stola u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su Maja Lang Morović iz Službe za promicanje zdravlja HZJZ, prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza društava "Naša djeca" i pedijatar prof. dr. sc. Milivoj Jovančević. Pogledajte snimku gostovanja!
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!