13:30 / 03.03.2020.

Autor: I.D./HINA

Hrvatska ima najveću stopu debljine među odraslim muškarcima u EU

Foto: Michal Jarmoluk/Pixabay

Foto: Michal Jarmoluk/Pixabay

Foto: - / -

Prema Europskoj zdravstvenoj anketi, u Hrvatskoj svaka 2. odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, upozorava HZJZ.
Hrvatska ima najveću stopu debljine među odraslim muškarcima u zemljama EU-a, a prekomjerna tjelesna masa može se povezati s padom očekivanog trajanja života za čak 3,5 godine u sljedećih 30 godina, upozoreno je uoči Svjetskog dana debljine, 4. ožujka.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) priopćio je u utorak kako je debljina jedna od najvećih javnozdravstvenih briga 21. stoljeća, to je kronična bolest koju na globalnoj razini ima 650 milijuna odraslih osoba. Prema Europskoj zdravstvenoj anketi, u Hrvatskoj svaka 2. odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, upozorava HZJZ.

HZJZ-ov projekt "Živjeti zdravo" naglašava činjenicu da su uzroci debljine različiti i mnogo kompleksniji od loših prehrambenih navika i neredovite tjelesne aktivnosti te da debljina nije isključivo osobna odgovornost, već da na nju utječu mnogobrojni okolišni čimbenici.

Kao i u drugim zemljama EU-a, učestalost debljine ni u Hrvatskoj nije imuna na društveno-gospodarske nejednakosti. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da se debljina od 80-ih godina prošlog stoljeća u državama članicama EU-a utrostručila.

Debljina se javlja u sve ranijoj životnoj dobi

- Posebno zabrinjava da 75 posto oboljelih od prekomjerne tjelesne mase nije svjesno svojega problema, a jedan od 5 ne poduzima nikakve mjere za liječenje, rečeno je.

Kod nas već svaki treći osmogodišnjak ima problema s prekomjernom tjelesnom masom, debljina se javlja u sve ranijoj životnoj dobi i donosi dugoročne i ozbiljne posljedice po zdravlje djece, upozorava HZJZ.

- Debljina je sasvim logičan odgovor na društvene uvjete. Zdravi izbori često nisu i lakši izbori, pa treba raditi na stvaranju okruženja u kojem je jednostavnije usvojiti zdrave navike, ističe voditeljica HZJZ-ove Službe za promicanje zdravlja Sanja Musić Milanović.

Prekomjerna tjelesna masa i debljina, upozorava, rizični su čimbenici za nastanak 5 vodećih kroničnih nezaraznih bolesti: kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti tipa 2, kronične opstruktivne plućne bolesti, nekih sijela tumora i mentalnih poremećaja.

Musić Milanović ocjenjuje kako je za rješavanje problema debljine potreban multidisciplinaran pristup.

- Kroz program 'Živjeti zdravo' želimo pozitivno djelovati na zdravlje mijenjajući uvjete u okolini, poticati razvoj zdravih životnih navika, osigurati mogućnosti za svakodnevnu tjelesnu aktivnost, olakšati odabir zdravih namirnica i potaknuti tvrtke da promiču zdrave navike, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!