Hrvatska liječnica među dobitnicima međunarodne nagrade

10.03.2023.

10:42

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Martina Tomić iz Klinike za oftalmologiju, dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac KB-a Merkur sa znanstvenoistraživačkim radom s područja oftalmologije jedna je od devet dobitnika ovogodišnjeg natječaja 9. International Medis Awards for Medical Research.


Riječ je o natjecanju koje devetu godinu za redom nagrađuje vrhunska znanstvena postignuća liječnika i farmaceuta iz devet zemalja srednje i jugoistočne Europe za devet medicinskih područja.


Liječnica Martina Tomić prva je autorica članka "HDL kolesterol zaštitni je prediktor u razvoju i progresiji retinopatije kod dijabetesa tipa 1, 15-godišnja studija praćenja", a rad je objavljen u časopisu Diabetes Research and Clinical Practice.


Na natječaju je uz Tomić sudjelovalo još dvoje hrvatskih finalista - u kategoriji pulmologija i alergologija Marko Lucijanić iz KB-a Dubrava te u kategoriji reumatologija Petra Šimac sa Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju, Klinike za unutarnje bolesti, KB-a Split.


Prijaviti se na natječaj mogli su liječnici i farmaceuti koji su svoje znanstvenoistraživačke radove objavili u najprestižnijim znanstvenim publikacijama, tj. onima s faktorom utjecaja većim od 1,500.


Stiglo je 238 prijava iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, a uvjete kandidacije zadovoljilo je 185 prijava koje je ocijenio međunarodni stručni žiri te odabrao 18 finalista, među kojima je devet pobjednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!