Hrvatska na 2. mjestu u EU po broju pretilih osoba

19.01.2023.

08:13

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Pretilost

Pretilost

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Alarmantan je podatak da je Hrvatska na visokom 2. mjestu u Europi po broju osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Dio populacije svoje pretilosti nije ni svjestan. 

Na taj veliki društveni problem upozorit će u Varaždinskoj županiji projektom "Recept za zdravlje - poticanje svjesnosti o pretilosti", koji je 85% financiran iz Europskog socijalnog fonda. Do kraja godine različitim će se aktivnostima promicati zdrav način života, prije svega poticanjem građana na promjenu prehrambenih navika te kretanje.

- Projekt se provodi kroz nekoliko nivoa i studija. Predviđen je okrugli stol za naše liječnike opće bolnice, te radionice zdrave prehrane i redovite tjelovježbe koje su predviđene za opću populaciju. Velika je involviranost naših studenata sveučilišta sjever, odnosno mladih zdravstvenih djelatnika u ovu priču poticanja svjesnosti o pretilosti, naglasio je doc. dr. sc. Alen Pajtak, voditelj Odjela za abdominalnu kirurgiju Opće bolnice Varaždin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!