Hrvatska prvi put na svjetskom prvenstvu u nordijskom hodanju

01.09.2022.

14:51

Autor: Sani Lukić/Dnevnik/HRT

Od 12 reprezentativaca koji će nastupiti u Poljskoj, četvero je Bjelovarčana

Od 12 reprezentativaca koji će nastupiti u Poljskoj, četvero je Bjelovarčana

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nordijsko hodanje tjelesna je aktivnost koja je sve popularnija i u našoj zemlji. Posebno je korisno danas s obzirom na sjedilački način života. Za nekoliko dana u Poljskoj počinje Svjetsko prvenstvo u nordijskom hodanju na kojemu će prvi put nastupiti i reprezentacija Hrvatske.  

I u sumrak u bjelovarskom rekreacijskom centru Borik tri reprezentativke pod vodstvom trenera, također reprezentativca, uporno treniraju kako bi u Poljskoj postigle što bolji rezultat. Neke su do jučer bile rekreativke.


- Poklopila se mirovina, korona, čula sam za nordijsko hodanje koje je vani idealna disciplina. Počela sam rekreacijski, završila ove godine natjecateljski dio, dalo je rezultate i evo, dovelo me do svjetskog prvenstva. Veliki su benefiti, u godinu dana skinula sam 10 kilograma bez dijete uz malu korekciju prehrane, kaže Vesna Šoš, reprezentativka u nordijskom hodanju.


Stručnjaci tvrde da se nordijskim hodanjem aktivira čak 90 posto mišića, a to se postiže još jedino plivanjem. 


- Ruka mora biti u klatnu kao recimo položaj slova A , jedna noga je na zemlji i zabranjeno je bilo kakvo nošenje štapova ili trčanje. Dva i pol mjeseca intenzivnih treninga, kilometri, snaga, izdržljivost, tehnika i eto, pomalo se finiširamo za kraj, kaže voditelj škole nordijskog hodanja Goran Iličić.


Od 12 reprezentativaca koji će nastupiti u Poljskoj, četvero je Bjelovarčana.


- Inače je hodanje bilo dva puta tjedno, ali, kako smo ušli u reprezentaciju i da ne bismo razočarali naše vjerne navijače, mi smo to zaista ozbiljno shvatili i bazirali smo treninge na šest puta tjedno, samo jedan dan smo imali odmora, kaže Mirela Matak-Horvat, reprezentativka u nordijskom hodanju.


Zanimljivo, broj zaljubljenika u nordijsko hodanje višestruko je porastao baš u vrijeme pandemije. Naši će reprezentativci u Poljskoj odmjeriti snage s natjecateljima iz još 20 zemalja u disciplinama 5 i 10 kilometara te u štafeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!