Hrvatski Crveni križ spreman za obilježavanje Svjetskog dana prevencije utapanja

24.07.2022.

11:07

Autor: T.D./Studio 4/HRT

Radovanović i Vlatković u Studiju 4

Radovanović i Vlatković u Studiju 4

Foto: Studio 4 / HRT

Ove će se godine 25. srpnja, diljem svijeta obilježiti drugi Svjetski dan prevencije utapanja. Obilježava ga i Hrvatski Crveni križ, organizacija koja ima najveću bazu osposobljenih spasilaca u Republici Hrvatskoj. Voditeljica Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa Silvana Radovanović i spasilac Hrvatskog Crvenog križa Niko Vlatković gostovali su u emisiji HTV-a "Studio 4" te govorili o prevenciji utapanja.


U našoj zemlji od posljedica slučajnog utapanja umre oko 90 osoba, a upravo je utapanje drugi vodeći uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, nakon prometnih nesreća. Na svjetskoj razini dnevno se utopi 650 osoba, odnosno 26 svaki sat. Iskustva spasilaca Crvenoga križa pokazuju da do nesreća, odnosno utapanja dolazi najčešće zbog neznanja plivača, konzumacije alkohola, skoka s visine u vodu neprovjerene dubine, ulaska u vodu dok je osoba vruća, nepoštovanja uputa i znakova na plažama te puštanja djece u vodu bez nadzora.

Silvana Radovanović je rekla kako je ove godine Hrvatski Crveni križ izabrao plažu Kolovare za obilježavanje Svjetskog dana prevencije utapanja.

- Zajedno ćemo s građanima na plaži govoriti o sigurnosti na vodi, radionice prve pomoći, spasioci će imati akciju spašavanja da ljudi na plaži vide kako spasioci djeluju i kako mogu pomoći unesrećenoj osobi u moru, rekla je.

Niko Vlatković je rekao kako su plaže krcate, a spasioci borave na tornju i stalno motre kupače.  

- Zasad nije bilo težih slučajeva na plaži Kolovare. Uvijek se može reći da može biti još više spasioca. Svi veći gradovi trebali bi imati spasilačku službu na plažama, naglasio je.

Radovanović je rekla kako u Hrvatskoj imamo devedeset osoba koje se utapaju na plažama te je utapanje drugi uzrok smrti kod djece.

- Sukladno tome Hrvatski Crveni križ provodi razne preventivne programe kroz svoj projekt sigurnost na vodi. Želimo ukazati kako se treba ponašati pokraj vode i mora, rekla je.

Više pogledajte u videu:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!