11:40 / 18.06.2020.

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Hrvatski likovni umjetnici za Petrovu bolnicu

Foto: arhiv

Foto: arhiv

Foto: - / -

'Autori za Petrovu’ humanitarna je akcija i nesvakidašnja lutrija u jednom. Kako bi pridonijeli sanaciji zagrebačke Petrove bolnice nakon razornog potresa, pedesetak naših likovnih umjetnika doniralo je djela.
'Autori za Petrovu’ humanitarna je akcija i nesvakidašnja lutrija u jednom. Kako bi pridonijeli sanaciji zagrebačke Petrove bolnice nakon razornog potresa, pedesetak naših likovnih umjetnika doniralo je djela. Građani ih, nakon svojih donacija, mogu osvojiti u umjetničkoj lutriji.

22. ožujka Hrvatsku su obišle fotografije i snimke rodilja s bebama, umotanih u deke, ispred snažno oštećene Petrove bolnice. Potresena tim prizorima Lucia Jerič ubrzo je došla na ideju da pokrene humanitarnu akciju ‘Autori za Petrovu’.

- Građani uplaćuju donaciju u minimalnom iznosu od 300 kuna. Po izvršenoj uplati se pozivaju da pošalju svoje kontakt podatke, ili na obrascu na službenoj stranici ili na mailu autorizapetrovu@gmail.com, kako bi im se po završetku akcije mogao dodijeliti broj kao srećka za ulazak u bubanj, objašnjava organizatorica akcije Lucia Jerič.

Izvlačenje dobitnika umjetničke lutrije održat će se 1. srpnja, a svoje je umjetnine u bubanj ubacilo 50-ak umjetnika, među njima Vatroslav Kuliš, Tisja Kljaković Braić, Zoltan Novak, Jelena Bando, Paulina Jazvić...

- Ja sam donirala sliku, ulje na platnu, s jednim veselijim motivom. Inače radim možda malo mračnije stvari, ali mislim da je za ovu priliku bilo potrebno nešto veselije, rekla je umjetnica Paulina Jazvić.

Akciji se priključila i obitelj Antuna Masle, koja je donirala njegov ‘Pejzaž’, a dosad je za sanaciju Petrove prikupljeno više od 40 tisuća kuna.

Građani se donacijama mogu uključiti u umjetničku lutriju do 27. lipnja i kao uspomenu na učinjeno dobro djelo možda osvojiti i jedno umjetničko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!