11:07 / 18.01.2021.

Autor: Željka Živković/Vijesti iz kulture/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Htjela je biti stjuardesa, a postala je nacionalna dramska prvakinja

-

-

Foto: - / -

Željela je postati stjuardesa, ali je igrom slučaja završila dramsku akademiju. Danas je Sandra Lončarić jedna od najpoznatijih hrvatskih glumica, a odnedavno i prva nacionalna prvakinja Drame osječkog HNK u povijesti.

Željela je postati stjuardesa, ali je igrom slučaja završila dramsku akademiju. Danas je Sandra Lončarić jedna od najpoznatijih hrvatskih glumica, a odnedavno i prva nacionalna prvakinja Drame osječkog HNK u povijesti. Golemo je to priznanje koje je Sandra, kažu u njezinu kazalištu, itekako zaslužila.

S tek 17 godina, Sandra Lončarić posve je slučajno stigla na audiciju za buduće studente glume u Osijeku i – prošla. No tada još nije bila sigurna da je gluma njezina budućnost!

- U to vrijeme je naišao moj predivni profesor, pokojni Damir Munitić, kojemu sam se čak i požalila: 'Znate što, ja sam prošla na audiciji, ne znam jel' bih to htjela studirati'. On je bio jako grub prema meni što je super jer zato sam i ostala, rekao je 'Dobro, jel' ti vidiš koliko je tu ljudi bilo na audiciji, a ti sad tu meni hoćeš-nećeš' i ja sam tako iz straha nekog rekl: 'Dobro, onda ostajem', prisjeća se Sandra Lončarić.

Koliko je već tad bila posebna, rado se sjeća i njezin dugogodišnji prijatelj i partner na pozornici, Vjekoslav Janković.

- Radili smo niz scena iz Shakespearea u stihu i uglavnom, kako je netko od nas zapeo u toj sceni, Sandra je samo gledala onako, benevolentno kroz prozor i nama dobacivala tekst. Nije uopće s nama radila te scene i mislili smo što se sad to događa. Kasnije smo, naime, shvatili da ima fotografsko pamćenje i da ona je prvi dan naučila sve naše tekstove, priča Vjekoslav Janković, dramski umjetnik i izv. profesor na AUK Osijek.

Redale su se sjajne studentske predstave i to u razrušenom kazalištu, a onda i sjajne uloge i to ne samo u Osijeku, već i u Rijeci, na Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu kulture, u Pečuhu...

- Preko 90 kazališnih uloga, preko 30 filmskih i televizijskih, festivali, gostovanja, dakle, nekako mi je to priznanje za nacionalnu prvakinju je kruna na taj rad i priznanje da se rad cijenio i da se cijeni, poručuje Sandra Lončarić.

Glumica koja se istovremeno pripremala za sedam predstava i sedam glavnih uloga, velik je ponos svoje kazališne obitelji.

- Nije floskula kad kažem da sam baš sam ponosna da je Sandra Lončarić postala naša prva nacionalna prvakinja, ističe intendantica HNK u Osijeku Dražena Vrselja.

Ne samo prva već i jedna od najmlađih u cijeloj Hrvatskoj - čeka je stoga još mnogo posla, no to je ono što pokreće svakoga glumca.

Pogledajte priču o Sandri Lončarić emitiranu u Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!