HZJZ: Hodačke staze i parkovi opremljeni klupom za dojenje

28.09.2021.

14:47

Autor: T.V./HRT/Hina

Klupa za dojenje i prematanje

Klupa za dojenje i prematanje

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

U povodu Nacionalnog tjedna dojenja, radi promicanja i podrške dojenju, hodačke staze i parkovi uređeni u sklopu projekta "Živjeti zdravo" obogaćeni su stolićem i klupom za prematanje i dojenje, izvijestili su u utorak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Kroz HZJZ-ov projekt "Živjeti zdravo", čija je voditeljica Sanja Musić Milanović, nabavljeni su jednoobrazni setovi opreme za uređenje po jedne hodačke staze i po jednog parka u svakoj županiji, a sada i klupama za dojenje.

U suradnji s Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenju i zajednice Supermame.hr, iz projekta "Živjeti zdravo" pozivaju građane da u svojim zajednicama pronađu jednu od klupa za dojenje na hodačkim stazama i u parkovima i učine korak više za vlastito i zdravlje svog djeteta.

- Osiguravanje adekvatne i potrebne podrške dojenju od izuzetne je važnosti jer time se direktno utječe na razvoj viših stopa dojenja u zajednici, poručila je Dinka Barić, predsjednica Hrvatske udruge grupa za potporu dojenju, koja više od 20 godina promiče važnost dojenja kroz različite programe. Zajednička provedba aktivnosti promocije dojenja šalje snažnu poruku svim sadašnjim i budućim majkama, kao i svima u društvenoj zajednici - dojenje je potreba svakog novorođenog djeteta i treba osigurati njegovu dostupnost, istaknula je Barić.

Iz zajednice Supermame.hr poručuju da su podrška i tolerancija izrazito važne za majku, pogotovo u početnom, osjetljivom periodu kada se majka i beba tek upoznaju. To što sada postoje klupe za dojenje omogućuje slobodno dojenje svakoj majci bez znatiželjnih i osuđujućih pogleda.

Nacionalni tjedan dojenja traje od 1. do 7. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!