I 88-godišnjak trči za prehranu djece u najsiromašnijim zemljama svijeta

29.05.2022.

17:00

Autor: Leon Čuljak/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Juraj, 88 godina

Juraj, 88 godina

Foto: Vijesti u 17 / HRT

Nakon dvije godine virtualnih - humanitarna organizacija Marijini obroci ponovno je organizirala pravu utrku - "Trčimo za dijete 31" na zagrebačkom Bundeku. Unatoč lošem vremenu - šezdesetak trkača sudjelovalo je u prikupljanju sredstava za prehranu djece u najsiromašnijim zemljama svijeta.

Utrka na pet kilometara okupila je šezdesetak sudionika, a među njima je bio i 88-godišnjak. Svaki od sudionika uplatio je kotizaciju od sedamdeset kuna, što je dovoljno da se jednom djetetu osigura topli obrok tijekom šest mjeseci.

- Misija Marijinih obroka je dati gladnom djetetu iz najsiromašnijih zemalja svijeta, jedan školski obrok u školi. Potrebne su 132 kune da bi jedno dijete dobivalo taj obrok, kazala je članica odbora Marijinih obroka Hrvatske Renata Planinić.

Prvo zagrijavanje, a onda su najmlađi krenuli u utrku od osamsto metara.

- Dosta teško jer je dugačka cesta, rekao je sudionik dječje utrke Filip Subašić.

U kategoriji odraslih trčalo se pet kilometara. Staza - zavojita i zahtjevna.

- Bila je dobra utrka, vrijeme nas je poslužilo.Bila je taman temperatura i kišica al sve je na kraju dobro, dodao je pobjednik u muškoj kategoriji Andrej Slunjčić.

- Većinom ono što me motivira da treniram i da budem konstantna je da svakim treningom i svakim natjecanjem budem bolja nego prošli put, poručila je pobjednica u ženskoj kategoriji Paola Rako.

Nisu im smetale kiša i hladnoća, a nekima ni godine.

- Imam 88 godina.Motivira me to što doktori kažu da treba zdravo živjeti i ja se trudim - moram se kretati i ovo je isto način kretanja, istaknuo je najstariji sudionik utrke Juraj Keglević.

Bili motivi medicinski ili sportski - svima je cilj isti: pomoći nahraniti gladnu djecu u nerazvijenim dijelovima svijeta.

- Dio samo velikog pokreta koji dnevno daje preko dva milijuna i dvjesto tisuća obroka a Marijini obroci Hrvatske zahvaljujući dobročiniteljima iz Hrvatske oko šezdeset tisuća djece nahrane u školi, poručila je članica upravnog odbora Marijinih obroka Hrvatske Renata Planinić.

Jer samo su 132 kune potrebne da bi jedno dijete dobivalo taj obrok tijekom cijele godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!