I Hrvatska svoje skakače ima

23.06.2021.

07:02

Autor: Darko Santini/Regionalni dnevnik/HRT

Prvenstvo na Kantridi

Prvenstvo na Kantridi

Foto: HTV / HRT

Bazeni Kantrida, točnije bazen za skokove u vodu ugostio je Europsko juniorsko prvenstvo u skokovima u vodu, a Hrvatska se tu predstavlja sa kvalitetnom reprezentacijom, djevojkama i momcima koji nas neće razočarati.

Skokovi u vodu su tradicionalan sport - prva službena natjecanja održana su prije više od 150 godina u Engleskoj. Na olimpijskim igrama predstavljeni su još davne 1904. godine u SAD-u gdje su podijeljene i prve olimpijske medalje.

Kratko penjanje, nekoliko sekunda pripreme, a zatim odraz i akrobacija za što bolju ocjenu pred strogim sucima. Tako to izgleda ovih dana na bazenima Kantrida. Treneri i trenerice sve snimaju kako bi kasnije mogli analizirati.

- Pa skok je ovo s obzirom da se radi o vrlo drugačijoj godini u odnosu na inače kako se pripremamo za natjecanje. Ocjenjuje se visina odraza, elegancija i na kraju ulazak, objašnjava David Ledinski, juniorski reprezentativac Hrvatske u skokovima u vodu.

O ovom sportu mladi u Hrvatskoj malo znaju, a ima svoje draži, objašnjava Mate Nevešćanin, juniorski reprezentativac Hrvatske u skokovima u vodu. Mladima poručuje kako je to lijepi sport, s usponima i padovima ali se na kraju, kaže - isplati.

Za početnike je, dodaje trener u juniorskoj reprezentaciji Šime Perić - to igra. Ulaze lagano u sistem i onda kasnije kako pokazuju rezultate - talent se 'gura' među napredne.

Hrvatska reprezentacija nije među najjačima jer ovaj sport se zbog slabo razvijene infrastrukture nije brzo razvijao u Hrvatskoj sve do prije desetak godina kada se izgradilo nekoliko bazena za skokove u vodu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!