Idila i pas s mašnom, krive predodžbe Božića

25.12.2021.

15:53

Autor: Zdrav život/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zdrav život / HRT

Predblagdansko vrijeme, Božić i Nova godina uvijek su u znaku druženja s najbliskijim osobama, okupljanjima obitelji, ukratko bliskosti. Užurbani tempo života ostavlja sve manje prostora za druženja u živo, a virusna pandemija dodatno je naglasila taj fenomen otuđenosti i izoliranosti, što nepovoljno utječe na naše mentalno zdravlje.

Mnogi se slažu da je prosinac najljepši mjesec u godini i zamišljaju ga kao vrijeme ljubavi, obiteljskog okupljanja, topline doma i bogate trpeze. U predblagdansko vrijeme ljudi su više otvoreniji jedni za druge i čini se da je empatija izraženija više nego u bilo koje drugo doba godine.

- To je jedna poruka Božića, odnosno blagdanskog vremena, ali ja bih rekla da je to poruka koju bismo mi trebali živjeti svaki dan. I ova pandemija nam je na pomalo grubi način upravo to i pokazala - da je teško govoriti o osjećaju osobnog blagostanja ako naš susjed nije u blagostanju, ili osoba s kojom radimo i naši bližnji. To su varke. Dakle, jedini je način da mi budemo dobri, ako su drugi oko nas dobri, naglašava prof. Petrana Brečić, ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče.

Konzumerizam naušrb empatije

- Trebali bismo vidjeti upravo tu potrebu da budemo zajedno, da se podržavamo, da budemo dobri drugim ljudima, da gajimo ljubav i zahvalnost prema onome što imamo i prema drugim ljudima. Ali to se opet radi na jedan krivi način - u smislu da se promovira zajedništvo kroz sliku idealnih obitelji u tri, četiri, pet generacija, sa psom koji se nalazi u sredini koji ima mašnu. I tu se šalje poruka da svi oni koji ne mogu tako slaviti, a ima ih puno - ne mogu osjetiti radost Božića. E to je kriva poruka, dodaje prof. Brečić.

Krive poruke potenciraju depresivne epizode

Sve te krive i pogrešno interpretirane poruke itekako mogu utjecati na naše mentalno zdravlje. Mogu utjecati na određenu skupinu psihičkih bolesnika, ali mogu utjecati i na zdravu populaciju izazivajući epizode depresivnih poremećaja.

- To su dani koji zbog ozračja i onog što očekujemo od njih mogu utjecati na ljude koji imaju određene psihičke poremećaje, najčešće upravo poremećaje iz spektra depresivnih poremećaja i kod njih može dovesti do određenih pogoršanja. Važno je istaknuti da se osobe koje se nalaze u specifičnim situacijama, osobe koje su izgubile nekoga i u procesu su žalovanja, ili proživljavaju nekakve godišnjice - mogu naći u situaciji pogoršanja ili pojave prolaznih psihičkih smetnji, dodaje doc. Tihana Jendričko, pročelnica Zavoda za psihoterapiju.

Očekivanja treba staviti u realne okvire 

Stručnjaci savjetuju da vlastita očekivanja i nadanja treba staviti u realne okvire. Nerealna očekivanja vrlo često dovode do razočaranja, što se također negativno odražava na naše mentalno zdravlje.

- Važno je potaknuti razmišljanje o vrijednostima koje trebaju vladati tijekom čitave godine. Zapravo da ih razvijamo u svim periodima naših života, da negdje obratimo pažnju na ono što nam je važno i da se posvetimo tome čitavo vrijeme. A to je naravno zajedništvo koje, postoje osobe koje su možda usamljene, posvetimo im se uvijek, a ne samo u određenim danima, naglašava doc. Jendričko.

Prof. Brečić dodaje kako bi bili i puno sretniji kad bi se konceptualno mijenjali i kada bismo mogli osmisliti - zašto zapravo slavimo i što je to što mi želimo slaviti. Bili bi sretniji kad bi Božić mogli živjeti doista svaki dan, ne u blještavilu nego u vrijednostima koje on promovira. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!