Impresivne makete isklesane iz kamena

21.09.2020.

07:56

Autor: Magdalena Šipić/Dobro jutro, Hrvatska/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

U 70 kilograma tešku repliku vatikanske bazilike Marinko Jozić uložio je čak 16 mjeseci mukotrpnoga rada.
Muzej triljskog kraja za posjetitelje priređuje pravu umjetničku poslasticu! U povodu blagdana triljskoga zaštitnika sv. Mihovila, naime, oku javnosti izložit će se izlošci sakralne tematike autora Marinka Jozića.

300 je puta manja, ali originalu vjerna - do najmanje pojedinosti. U 70 kilograma tešku repliku vatikanske bazilike Marinko Jozić uložio je čak 16 mjeseci mukotrpnoga rada.

- Radio sam svaki, ali baš svaki dan, nekad i nedjeljom. Toliki je izazov bio, da nisam mogao odoljeti, rekao je Jozić.

A krenulo je - posve neplanirano.

- Najprije sam počeo sa slikanjem - tempera, akvarel, ulje na platnu, ali odjednom sam samo uzeo kamen i počeo raditi, dodao je.

Nadahnuća ne manjka. Štoviše! Planova je pregršt. No, pitanje je - hoće li biti i dovoljno sirovine.

- Jednostavno, kamen mi je problem, vrlo je tražen. Ja radim većinom sa segetom ali nema ga i teško se snalazim, rekao je.

Pa ipak, u svojoj kolekciji već ima zavidan broj izložaka. Od triljske, čaporske i gardunske crkve do katedrale svetoga Duje. Prava mala remek djela ravnodušnim ne ostavljaju - baš nikoga. Zlatnih ruku djela oku javnosti bit će izložena u Muzeju triljskoga kraja. A razgledati se mogu - sve do 30. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!