Imunoterapija – revolucija u liječenju karcinoma

05.10.2019.

14:58

Autor: Vida Peterlik/HRT

-

-

Foto: - / -

Imunoterapija dovela je do toga da liječnici moraju na nov način početi promatrati pacijente – kao kronične bolesnike koji od karcinoma ne umiru, već s njime žive.
U Hrvatskoj se godišnje otkrije oko 3.000 novih bolesnika s rakom pluća. Nedavno je otkriven i novi agresivni oblik. U toj teškoj borbi protiv karcinoma, imunoterapija je noviji odgovor medicine. Može li se ljudski imunitet i naš imunološki sustav izboriti s rakom pluća, otkrio nam je akademik Miroslav Samaržija, a svoja iskustva u imunoterapiji podijelila je Lidija Starešina.

Gospođa Starešina već gotovo cijelo desetljeće živi s rakom pluća i već je godinu i pol dana na imunoterapiji – za koju kaže da neusporedivo lakše pada od kemoterapije.

- Ja sam ostala bez zubiju kod prve kemoterapije, kosa ajde, lako za kosu, meni su se zubi trusili, zubar je morao sve zube, korijene izvaditi van. Dakle, ona jaka kemoterapija od nekoliko sati ona je prestrašna, govori.

Imunoterapija posve je drugačiji oblik tretmana, ona je revolucija u liječenju karcinoma za koju su prošle godine Nobelovu nagradu za medicinu dobili James P. Allison and Tasuku Honj.

- Imunoterapija se izravno ne bavi tumorom i tumorskim stanicama, nego to čini indirektno na taj način da kaže: idemo mi u našem organizmu pojačati imunološku obranu, idemo nagovoriti naše limfocite koje inače imamo u tijelu, obučiti ih i opremiti ih da oni sami u tijelu kada nađu tumorsku stanicu da je unište, govori Samaržija.

Ona je postavila posve nov način promatranja borbe protiv karcinoma, a uz to je oblik liječenja koji je komplementaran sa svim drugim metodama – kemoterapijom ili zračenjem. O njoj se razgovara već gotovo pola stoljeća, no tek je posljednjih 4-5 godina ušla u kliničku primjenu.

Imunoterapija dovela je do toga da liječnici moraju na nov način početi promatrati pacijente – kao kronične bolesnike koji od karcinoma ne umiru, već s njime žive.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!