Indija predlaže zabranu e-cigareta i zatvorske kazne za prekršitelje

23.08.2019.

10:57

Autor: HRT

default error photo
Dužnosnici predlažu zatvorske kazne u trajanju do tri godine zajedno s novčanom kaznom u iznosu do 500.000 rupija (46.535 kuna) za višestruke prekršitelje zabrane.
Indijsko ministarstvo zdravstva predložilo je zabranu proizvodnje i uvoza elektroničkih cigareta, što bi moglo ugroziti planove širenja velikih tvrtki kao što su Juul Labs i Philip Morris International.

Ministarstvo je predložilo da vlada donese odluku kojom se zabranjuju e-cigarete u javnom interesu, priopćivši kako treba osigurati da one ne postanu "epidemija" među djecom i mladim ljudima.

- E-cigarete i slične tehnologije koje ohrabruju korištenje duhana ili negativno utječu na javno zdravlje štetne su kako za aktivne tako i pasivne korisnike - navodi ministarstvo u internom dokumentu koji je vidio Reuters, a koji bi trebala razmotriti savezna vlada.

Dužnosnici predlažu zatvorske kazne u trajanju do tri godine  zajedno s novčanom kaznom u iznosu do 500.000 rupija (46.535 kuna) za višestruke prekršitelje zabrane.

Oni koji su prvi put uhvaćeni u prekršaju bili bi suočeni sa zatvorskom kaznom do jedne godine i novčanom u iznosu od 100.000 rupija (9307 kuna).

Zagovornici e-cigareta tvrde da su one manje štetne od duhana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!