08:48 / 28.04.2020.

Autor: Hina/HRT

Internet je u ovoj krizi dobra stvar, ali postoji i rizik od ovisnosti

-

-

Foto: - / -

Ako sada upadnete u negativne navike i rutine, bit će ih se teško riješiti u idućim tjednima i mjesecima.
Internet je tijekom krize s koronavirusom postao izvor vitalnih informacija i povezao ljude koji rade od kuće s uredima. Usluge filmskih i glazbenih 'streminga' pružaju dobrodošao odmak od tjeskobne stvarnosti, a računalne igrice okupiraju djecu s viškom energije. No predstavlja li to dodatni rizik od razvoja ovisnosti?

- Možda, ali korist nadmašuje rizik. Ja se profesionalno uglavnom bavim njegovim štetnim utjecajima, ali u ovo vrijeme internet je većinom pozitivna stvar. Od video poziva koji omogućuju kontakt s obitelji preko 'online' tečajeva kuhanja do nastavka obrazovanja. Nadam se da ćemo jednoga dana moći reći da su digitalni mediji bili blagoslov u ovoj krizi, odgovara dr. Bert te Wildt, glavni liječnik u klinici za psihosomatske bolesti u Diessenu.

Pod posebnim rizikom odrasli koji žive sami

Ali to ne znači da neće biti i negativnih posljedica i da broj ovisnika neće narasti. Pod posebnim su rizikom odrasli koji žive sami, rekao je. Muškarci bi se mogli navući na internetsku porngorafiju, a adolescenti na društvene mreže. Upozorava da je važno zadržati samodisciplinu, dodavši da to ne vrijedi samo za digitalne medije, već i za konzumaciju alkohola ili nikotina.

- Ako sada upadnete u negativne navike i rutine, bit će ih se teško riješiti u idućim tjednima i mjesecima, upozorio je. Kako bi se to spriječilo Wildt preporuča neke pozitivne i analogne rutine - da se, primjerice, prvi i zadnji sat u danu apstinira od digitalne tehnologije, da se obriše prašina s nekih društvenih igara ili knjiga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!