12:07 / 27.01.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Intimnost u doba potresa i pandemije

Ljubav u doba potresa i pandemije

Ljubav u doba potresa i pandemije

Foto: Kod nas doma / HTV

Kao da pandemija koronavirusa nije bila dovoljna, stres uzrokovan nedavnim potresima u Hrvatskoj dodatno je poljuljao međuljudske odnose.

Kako sačuvati i unaprijediti partnerske odnose u ovom neizvjesnom vremenu, kada je očuvanje mentalnog zdravlja postalo svakodnevni izazov, priča nam naša gošća, psihoterapeutkinja Nataša Barolin Belić.

Ako čovjek nema jaku mentalnu strukturu i ne osjeća dovoljnu potporu od svoje okoline, moguće je da će se teže prilagoditi situaciji i to će utjecati i na partnerski odnos, kaže.

- Jedna je priča za parove koji su osjetili, ali nisu osobno pogođeni potresom; skroz je druga stvar za parove koji žive baš na potresom pogođenom području – njima će biti dostupna stručna psihološka pomoć, kaže Belić.

Objašnjava kako s jedne strane tjeskoba i neizvjesnost smanjuju želju partnera za intimnošću i povezivanjem. S druge strane, potreba za stalnom blizinom jednog partnera može uzrokovati pritisak i netrpeljivost kod drugog.

- Vrlo je važno osvijestiti da je potrebno biti nježan najprije prema sebi, a onda i jedno prema drugom, zaključila je.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!