12:38 / 09.03.2018.

Autor: E.L.S./V.P./HRT

Isplati li nam se biti bez dopunskog zdravstvenog osiguranja?

-

-

Foto: - / -

I do sada se participacija za prvi i kontrolni pregled plaćala 10 kuna, no hoće li se i svaki daljnji postupak plaćati?
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje uveo je promjene u načinu plaćanja participacije za one građane koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje. Promjene se odnose na jednu petinu stanovnika Hrvatske. Kako su se u medijima mogla čuti razna tumačenja nove odluke HZZO-a, odlučili smo istražiti što će to točno značiti za tih oko osamsto tisuća građana.

Pacijent koji je platio tih 10 kuna, ali zbog komplikacija zdravstvenog stanja mora ponovo zatražiti pomoć istog liječnika u istoj ordinaciji, neće morati ponovno platiti participaciju.

Zbog toga što se smatra da je to još uvijek onaj pregled koji ste obavili već taj dan. Dakle, prokrvari vam, kod vađenja šavova nešto ostane, zuji vam u ušima ako ispirete uši itd. tu nema brige, taj ponovni pregled se neće naplaćivati. Međutim, ako dođete doktoru zbog neke sasvim druge dijagnoze, recimo, zaboli vas grlo, onda će se to smatrati novim pregledom i bit će vam naplaćeno opet 10 kuna, objasnio je Nenad Korkut, glasnogovornik HZZO-a.

Liječnicima je sporno to što se mnogi terapijski i dijagnostički postupci do sada nisu naplaćivali. Primjerice, vađenje krvi, spomenuto ispiranje ušiju ili vađenje šavova kao i konzultacije bili su izvan sustava naplate. Liječnici stoga sada očekuju povećan opseg administrativnih poslova.

Udruzi pacijenata je pak sporna novouvedena naplata liječničkih konzultacija: Svaki liječnik koji je izabrani liječnik svome pacijentu mora biti dostupan i telefonski i mailom zapravo za sva pitanja koja ga interesiraju, koja ga muče. Onda ne vidimo način na koji bi se kontrolirala naplata konzultacija koju pacijent želi od svoga liječnika ako samo želi savjet za proizvod koji uzima, kako će se to naplatiti, po riječi, rečenici, pisanom tragu, pita Jasna Karačić, predsjednica Udruge pacijenata.

Iz HZZO-a naglašavaju da se telefonske ili konzultacije putem e-maila neće naplaćivati. Iz tog razloga liječnici očekuju povećan broj upravo takvih konzultacija.

Jedna od očekivanih posljedica nove mjere je sve veći broj osiguranika koji će se odlučiti za sklapanje police dopunskog osiguranja kako bi se izbjegli dodatni troškovi.

Spekuliralo se u medijima da je razlog proširenja naplate participacije financijske prirode. Navodno je u zadnjih pola godine došlo do pada prihoda od participacije. Ona do sada nije obuhvaćala terapijske i dijagnostičke postupke, već samo pregled pa ga liječnici kao takvog uglavnom nisu ni bilježili. U HZZO-u odbacuju takve navode. Pojašnjavaju da je jedini razlog uvođenja promjena usklađivanje sa Zakonom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!