Istaknute deklaracije, alat za zdrave proizvode

27.02.2022.

15:49

Autor: Zdrav život

Istaknute deklaracije, alat za zdrave proizvode

Istaknute deklaracije, alat za zdrave proizvode

Foto: Zdrav život / HRT

Deklaracije koje moraju biti vidljivo istaknute na svakom artiklu učinkovit su alat za izbor zdravih proizvoda. Time se, uz osnovna nutricionistička znanja, može postići kvalitetnija i zdravija prehrana. Deklaracije sadrže sve informacije o pojedinom proizvodu i dobro je znati na što valja obratiti pozornost.

- Ja bi nekako s nutritivne strane istaknula najvažnije. Popis svih sastojaka, zatim popis svih onih sastojaka ili pomoćnih tvari koje mogu uzrokovati neke alergije ili intolerancije. Zatim sama nutritivna deklaracija, odnosno nutritivna tablica kako ja to volim nazvati, i rok trajanja, rekla je Tihana Šadek, magistrica nutricionizma.

Stručnjaci savjetuju kupnju onih proizvoda čiji nam je sastav u potpunosti poznat.

- U principu što proizvod ima manje sastojaka, tim je on prirodniji. Još neka dodatna preporuka bi bila gledati prva tri sastojka u nizu jer su sastojci poredani prema padajućem redoslijedu s obzirom na masu, tako ona prva tri sastojka u nizu obično zauzimaju najveću masu proizvoda. Preporuka je da na ta prva tri mjesta ne bude šećer, brašno, hidrogenizirano biljno ulje, odnosno biljna mast, i u konačnici da bude što manje sastojaka u samom tom popisu, govori Šadek.

Posebno oprezne moraju biti osobe s određenim poremećajima, poput dijabetesa ili celijakije.

- Na deklaracijama imamo i tablice u kojima je prikazan udio, odnosno količina ugljikohidrata, što je jako važno za osobe s dijabetesom. Unutar tog popisa ugljikohidrata pripada i sadržaj šećera. To je, informacija koju će svaka osoba s dijabetesom uzeti u obzir. Isto tako, važna su prehrambena vlakna. Dakle, cilj je birati proizvode, pogotovo ako biramo između više različitih proizvoda pa se dvoumimo koji proizvod odabrati. Nekakva preporuka, odnosno smjernica, bi bila odabrati proizvod sa što manje ugljikohidrata, odnosno što manje šećera, sa što manje zasićenih masti i ukupnih masti, a što više proteina i prehrambenih vlakana koji su nam poželjni nutrijenti u svakom proizvodu, naglašava.  

- Kod osoba s celijakijom će biti najznačajnije pročitati popis sastojaka i vidjeti je li postoji gluten, odnosno pšenično brašno i sve one sirovine koje sadrže gluten, te jesu li iste navedene podebljanim slovima. Ako jesu, oni taj proizvod neće kupiti. No, iako se gluten ne nalazi u popisu sastojaka, odnosno popisu alergena, to ne mora značiti da proizvod nije kontaminiran glutenom. Dakle, osobe s celijakijom će ići za time da provjere na ambalaži da li se nalazi simbol prekriženog klasa žita, rekla je Šadek.

Moguća zamka, na što posebno valja obratiti pozornost, mogu biti i umjetna sladila te različiti aditivi. Na kraju još jednom valja ponoviti osnovna pravila pri kupnji nekog proizvoda: birajte proizvod sa što kraćim popisom sastojaka, sa što manje ugljikohidrata i masti, a što više vlakana i proteina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!