20:39 / 13.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Istraživanje: Glavobolja i gubitak njuha najčešći simptomi Covida-19

Foto: StockSnap/Pixabay/ilustracija

Foto: StockSnap/Pixabay/ilustracija

Foto: - / -

Sedam od deset oboljelih imaju ta oba simptoma, zaključuje istraživanje instituta IFOS objavljeno u Journal of Intern Medicine izvedeno na više od 1400 pacijenata.
Glavobolje i gubitak njuha su najčešći simptomi Covida-19 kod europskih pacijenata koji imaju blag ili umjeren oblik bolesti, pokazuju rezultati istraživanja koje ističe da se bolest pojavljuje u različitim oblicima, ovisno o dobi i spolu oboljele osobe.

- Sve o koronavirusu

Sedam od deset oboljelih imaju ta oba simptoma, zaključuje istraživanje instituta IFOS objavljeno u Journal of Intern Medicine izvedeno na više od 1400 pacijenata.

Drugi najčešći simptomi su začepljen nos (67,8 posto), kašalj (63,2 posto) i umor (63,3 posto), zatim bolovi u mišićima (62,5 posto), nos koji curi (60,1 posto) i gubitak okusa (54,2 posto), dok je vrućicu imalo manje od polovice oboljelih (45,4 posto).

To prvo epidemiološko istraživanje europskih pacijenata s blagim oblikom Covida-19 pokrenuto je kako bi se procijenila učestalost simptoma gubitka njuha (anosmija) i okusa (ageuzija) koje su spominjali neki pacijenti. Rezultati istraživanja pokazali su učestalost tih simptoma koji nisu bili zabilježeni u istraživanjima pacijenata u Aziji.

Istraživanja u pet europskih zemlja: Francuskoj, Belgiji, Italiji, Španjolskoj i Švicarskoj - potvrđuju da je gubitak njuha jedan od specifičnih simptoma Covida-19 i to ne samo kao posljedica začepljenog nosa.

- Sposobnost Covida-19 da napadne olfaktivnu žarulju i središnji živčani sustav je vjerojatno objašnjenje anosmije, ističe bolnica Foch.

Anosmija i ageuzija su vrlo malo opisane u istraživanjima kineskih pacijenata, koji su navodili samo vrućicu, kašalj i respiratorne tegobe kao simptome Covida-19. Istraživanje francuskog instituta IFOS tu razliku objašnjava činjenicom da su kineska istraživanja vođena na hospitaliziranim pacijentima, s težim oblikom zaraze.

Učestalost simptoma ovisi o dobi i spolu oboljele osobe

Autori istraživanja pretpostavljaju da bi genetske mutacije koronavirusa mogle biti uzrok različitih simptoma i naglašavaju da učestalost simptoma ovisi o dobi i spolu oboljele osobe.

Mladi pacijenti najčešće imaju probleme uha, nosa i grla, dok stariji dobivaju temperaturu, umorni su i gube tek.

Kašalj i vrućicu imaju češće muškarci, a žene češće gube njuh, pate od glavobolje i začepljen im je nos.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!