16:44 / 20.12.2020.

Autor: Dorina Tikvicki/More/M.M./HRT

Ivica skije zamijenio jedrima - i puca na olimpijadu

-

-

Foto: - / -

Friški, tek šest mjeseci spareni CRO OFFSHORE MIXED DUO - Ivica Kostelić i Petra Kliba, svaki slobodni trenutak provodi u treningu na moru.
Poznato lice na pulskoj Bunarini. Ovdje mu je od ljetos jedrilica. A i sportska partnerica s kojom će u kvalifikacije za olimpijadu 2024. Friški, tek šest mjeseci spareni CRO OFFSHORE MIXED DUO - Ivica Kostelić i Petra Kliba, svaki slobodni trenutak provodi u treningu na moru.

Zasad broje kojih 1000 zajedničkih milja. Dva snažna sportska karaktera odlično se slažu.

- Mi smo odmah funkcionirali dobro i na moru se slažemo odlično, kaže Ivica.

- Nekako smo se posložili bez da smo puno razglabali tko će što radit na brodu i to je lijepo, dodaje Petra, za koju Ivica kaže da je izvrstan kormilar.

On je pak, kaže, češće na provi. Ali u dvojcu svi rade sve i to je čar. U dvojcu morate biti spremni na sve uloge, ističe Petra.

Poznati su nam Ivičini skijaški uspjesi, a ni njegova ljubav prema moru nije novost. Jedrenje je tek dio te ljubavi za koju je više vremena našao po završetku aktivne skijaške karijere.

- Skijanje je u pravilu jedan kratki juriš minuta-dvije, a ovo je maraton na moru. Jedan od najvećih izazova je spavanje. Malo se spava i treba ga dobro znati rasporediti, kaže Ivica.

Osmerostruka prvakinja Hrvatske u različitim klasama, koskiper ženske posade na Nord Atlantic Chalengeu, napravila je Petra i dvije olimpijske kampanje u klasi Europa, a sa samo 19 godina jedrila je oko svijeta.

- Ta regata oko svijeta te formira kao osobu jer to nije samo jedrenje to je puno toga. Treba živit s ljudima različitih karaktera, kaže Petra, te dodaje da je u toj regati ostarila barem 10 godina. 

Očekivanja su im velika, ali koliko su realna znat će tek kad jedra ukrste s drugim posadama u monofloti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!