Ivona Egerc, majstorica za usporavanje starenja

04.06.2021.

16:27

Autor: Zdrav život/HRT

Ivona Egerc

Ivona Egerc

Foto: HTV / HRT

Interesi i želje odveli su Ivonu Egerc je u svijet estetike i anti-aging medicine u kojoj ostvaruje zavidne rezultate. Iako u Londonu ima vlastitu ordinaciju, povremeno radi i u Hrvatskoj. Znanja je stjecala velikim dijelom i u Kini gdje je živjela, a danas radi i edukacije za polaznike cijelog svijeta.


Za područje medicine, kaže, zainteresirala ju je ljepota. Idol joj je Leonardo da Vinci - estetika, harmonija, balans lica. Strast joj je regenerativna medicina i uporaba matičnih stanica. Te stanice ekstrahiraju iz masnog tkiva, u laboratoriju se umnože kako bi ih bilo dovoljno za regeneraciju kose, lica, ruku ili dekoltea. Također one se mogu aplicirati intravenozno kako bi se regenerirao cijeli organizam, objašnjava Ivona Igerc, spec. stomatologije, estetske, anti-aging i regenerativne medicine.

Riječku adresu zamijenila je onom inozemnom. Na nešto drugačiji profesionalni put, nastavlja doktorica Ivona, navela ju je strast i ljubav prema lijepom. Šest godina radila je u Hrvatskoj u stomatologiji od čega danas još jedino radi takozvani 'Hollywod smile', potom godinu dana u Austriji, u Italiji, a već tri godine ima vlastitu ordinaciju u Engleskoj.

- Kad otvaram predavanje, uvijek kažem da sam stara koliko i estetska medicina, 20 godina. Prije 20 godina kada su se prva usta punila kolagenom, sam ja krenula u cijelu tu priču. Put je krenuo preko Europe, znači preko Austrije, Italije u Kinu i Hong Kong. Kina i Koreja su to vrijeme bile najrazvijenije po pitanju estetske medicine i regenerativne medicine zajedno sa Singapurom, tako da sam nekako našla svoje stanište tamo i mislim da je to isto na neki način bilo određeno, priča.

ilustracija

ilustracija

Foto: Zdrav život / HRT

U Kini je, nastavlja, radila vrlo kompleksne zahvate budući da je kineska anatomija posve drugačija od naše. Nastavila je i u Indiji, gdje je viđenje estetike također drugačije. Na kraju je krenula u edukaciju, postala predsjednik za azijsko-američku Akademiju 'facial aestetics' i krenula dvama putovima - radom s pacijentima i educiranjem liječnika.

Situaciju s virusnom pandemijom iskoristila je na najbolji mogući način – edukaciju drugih. Napisala je knjige,drži akademiju u Engleskoj gdje njena predavanja i iskustva slušaju liječnici cijelog svijeta. Radi i u filmskoj industriji, a nerijetko dolazi i u Hrvatsku, što privatno, što poslovno. No kaže, ne pada joj to nimalo teško teško.

Najteži zahvat i emotivna priznanja

- Bila je jedna djevojka u Hong Kongu. Bio je nekakav napad i djevojka je dobila opekline. Donirali smo matične stanice i nekako regenerirali. To je bio najteži, najintimniji i medicinski najzahtjevniji slučaj, ali vrlo uspješno riješen, priča liječnica Ivona Egerc i dodaje kako su joj od znanstvenih priznanja draža ona 'emotivna'.

- Dodijelili su mi nagradu za najboljeg injektora u Kini, a iza toga je bilo jako puno mog rada i truda. Dolazila sam iz jedne sasvim druge kulture, morala sam doslovno početi s obdukcijama na leševima da bih razumijela njihovu anatomiju, konstrukciju lica. Na kraju sam morala jako dobro shvatiti njihove zahtjeve za estetikom. I onda kada dobijete takvu jednu nagradu, iz jedne kulture kojoj u stvari ne pripadate, onda vam to jako puno znači, kaže.

Rekonstrukcije lica, usporavanje starenja, uporaba matičnih stanica uz minimalno invazivne zahvate, doktorici Ivoni već su rutina. Njeni klijenti brojne su poznate, ali i manje poznate osobe. Njeni budući planovi usmjereni su na regenerativnu medicinu, rad s pacijentima, ali i edukacije koje ju neizmjerno vesele.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!