16:20 / 27.08.2019.

Autor: Iva Črnjar Ivančan / HRT

Iz izvora rijeke Kupe ronioci izvadili više od tri kubika drva

-

-

Foto: - / -

U Nacionalnom parku Risnjak provodi se međunarodni projekt "Veze prirode.
U Nacionalnom parku Risnjak provodi se međunarodni projekt "Veze prirode" koji su zajedno pokrenule Hrvatska i Slovenija, vrijedan 2,5 milijuna eura.

Više od tri kubika drva - toliko su u deset dana iz izvora Rijeke kupe izvadili ronioci. U vodi koja je tijekom cijele godine samo 7 Celzijevih stupnjeva, iznimno je teško roniti.

- Bilo je potrebno čistiti izvorište do 40 metara dubine, to je bila mreža trupaca koji su uslijed nevremena se obrušili dolje. Jako teški, neki su bili i preko 3 tone, to su baš stabla kompletna koja su bila u izvorištu, govori Dalibor Jilkar (Dinarica Hub).

Zahvaljujući njihovim naporima, izvorište je opet čisto, a ravnoteža prirodnog staništa mnogih biljnih i životinjskih vrsta ponovno je uspostavljena.A uz čišćenje Kupe u sklopu europskog projekta "Veze prirode" istražuje se i populacija leptira. Jedna nova, rijetka i ugrožena vrsta otkrivena je upravo na Risnjaku.

- Močvarna riđa, otkrili smo ga, kao vrlo rijetku vrstu koja spada u NATURA 2000, i to u velikom broju, što nas je razveselilo, opisuje Stjepan Grevinger, voditelj projekta "Veze i prirode".

Livade i šume Nacionalnog parka Risnjak koji se proteže na 6 tisuća 350 hektara, dom su mnogim biljnim i životinjskim vrstama.

- Broj zabilježenih vrsta i podvrsta bilja je 1146, dom sve tri velike zvijeri, vuka, medvjeda i risa po kojemu je Risnjak i dobio ime, govori ravnatelj NP Risnjak Miljenko Gašparac.

Očuvanje prirode i podizanje svijesti o tome što nam ona pruža, glavni je cilj ovoga projekta. Stoga su pluća Hrvatske, kako nazivamo Gorski kotar, idealno mjesto da duboko udahnemo i još se jednom na to podsjetimo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!