Izbjegavate li odlazak kući nakon radnog dana?

05.02.2022.

09:45

Autor: Kod nas doma/HTV

Bježanje od kuće nakon posla je vrsta socijalizacijske obrane.

Bježanje od kuće nakon posla je vrsta socijalizacijske obrane.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

"Bježanje od kuće" ili socijalizacijska obrana je situacija u kojoj ljudi vrlo rado budu sa svojim vršnjacima na piću duže vremena, što je zapravo vrsta obrane od anksioznosti koju izazivaju određeni kućni problemi, kaže psihoanalitičar Hrvoje Handl za HTV-ovu emisiju Kod nas doma.

- Tako će netko tko završi s poslom oko 16, 16.30, otići na piće i bit će sa svojim prijateljima do 18, 19.30, 20 sati i doći će kasno navečer doma, taman da eventualno pojede večeru i ode spavati - pojašnjava Handl.

Ta osoba nesvjesno izbjegava anksioznost s kojom se treba suočiti, poručuje. To rade i žene i muškarci.

Drugi ukućani u tom slučaju bi trebali diskretno i nježno tu osobu uputiti da to utječe i na njih i da je osobi koja ima takvu vrstu obrane možda tako lakše, ali nije i ostatku ukućana.

Ponavlja da ta osoba nije svjesna što radi. Ako je riječ o empatičnoj osobi, ona će u očima svojih ukućana prepoznati problem i preuzeti neku odgovornost.

- Postoje i oni koji su dovoljno nezreli da će uvijek odgovornost prebaciti negdje drugdje. Takvima treba malo duže da im se objasni - dodaje, pojašnjavajući kako će se zrela osoba uvijek zapitati koji je njen doprinos da se situacija dogodila, dok nezrela osoba uvijek pita - "koji je VAŠ doprinos?". Kada se zapitaju "koji je moj doprinos", na neki način počinje i liječenje.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!