17:28 / 13.01.2022.

Autor: Paula Poljak-Morandini/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Jadranka, Pero i kujica Dina kreću u novu planinarsku pustolovinu

Kreću u nove pustolovine

Kreću u nove pustolovine

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Boravak na svježem zraku, u dobrom društvu i otkrivanje nezamislivih krajolika, tek je dio dobrobiti koje je planinarenje donijelo gospođi Jadranki iz Varaždina; jednoj od najaktivnijih planinarki u Hrvatskoj. Gojzerice, ruksak - gospođa Jadranka, gospodin Pero i kujica Dina iz svojega doma kreću u novu pustolovinu. S planinarenjem je započela prije 22 godine. Nakon smrti supruga, učlanila se u planinarsko društvo MIV. Danas je to njezin stil života. 


- Svima sam rekla - od ponedjeljka do subote možete doći, subota i nedjelja su moje. I to je doslovce tako. I mi smo punih trinaest godina, svaku subotu smo se dizali u pola dva ujutro, putovali vlakom do Zagreba, tamo smo oko pet, pola šest zavisi čekamo li kombi ili auto. Odlazili smo svaki vikend ili u Sloveniju ili Bosnu i Hercegovinu, rekla je planinarka Jadranka Čoklica.

S partnerom Perom, kojega je upoznala na Ham Pokojcu, do danas je prošla 350 planinarskih obilaznica, a osvojene gojzerice i priznanja, poticaj su za dalje. Na jednom od izleta pronašli su kujicu Mašu koja im je podarila Dinu.

- Evo, deset godina, navršila je 1. srpnja 2021. i dalje s nama hoda bez problema, nigdje ju ne nosimo. I svi kad se inače sretnemo, kad nje nema, svi pitaju gdje je je Dina, nitko ne pita gdje je Pero ili gdje je Jaca, kako me zovu, svi pitaju za nju, dodala je Jadranka. 

Prije Božića Dina je okotila tri pseća mladunca. A za sve je krivo planinarenje na Medvednicu, gdje se zaljubila na prvi pogled u šicu mužjaka. Jadranka i Pero prošli su vrhunce Slovenije, Makedonije, Srbije te Grčke, Turske, Austrije, Slovačke, Češke, no najviše vole Bosnu i Hercegovinu - punu zelenila, vode i odličnih domaćina.

Hrana je to za dušu i tijelo i u ovo krizno doba.

- Kad se popnete gore, na bilo koji vrh, ti pogledi kad je čisto vrijeme, to ne možete s ničim usporediti. Mislim, albumi su puni slika, ali ono što je ostalo u mojim očima i u mojoj glavi, to niti jedna slika ne može nadoknaditi. I zato idem, koliko god imam i godina i nadam se da ću bar još par godina moći, idem kako god, rekla sam - taman i četveronoške, dodala je.

Zanimljiv planinarski dvojac Jadranka i Pero pričekat će s osvajanjem novih vrhunaca, dok psići ne narastu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!