Jakov Teklić (71) istrčao šest najvećih svjetskih maratona, "lovi" Antartiku

20.01.2022.

10:42

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Jakov Teklić

Jakov Teklić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

71-godišnji solinski maratonac Jakov Teklić već 52 godine bavi se trčanjem, istrčao je šest najvećih svjetskih maratona, a za 50 najatraktivnijih nedostaje mu još samo pet maratona – Toronto, Mumbai, Jamajka, Auckland i Cape Town.

Trenutno se priprema za utrku u Maslenici, gdje se obilježava 29. godišnjica vojno-redarstvene operacije, a najveći san mu je istrčati maraton na Antartici.

- Moj sportski projekt bio je istrčati top 10 svjetskih maratona i sve kontinente – fali mi Antartika. Maštam o tome, bude li sve u redu nadam se da ću i to istrčati, kaže Jakov i dodaje kako se za takav maraton potrebno prilagoditi hladnoći.

- Ja sam počeo s pripremama na Dinari, ići ću i na Kupres, Plitvice i Velebit, sve po 2-3 dana. To se ne može preko noći, treba se najmanje godinu dana pripremati, kaže.

Put do Antarktike je dug – leti se do Buenos Airesa otkud se ide na južni rt Argentine, te potom na brod za Antarktiku.

- Taj brod je baza, tu su liječnici, fizioterapeuti i kuhari, a maksimalno se može prijaviti dvjesto trkača. Prva tri – četiri dana je prilagodba uvjetima i onda kreće maraton od 55 kilometara. Moj organizam je navikao na sve pa se nadam da ću i to izdržati, kaže Jakov.

- Bitno je zaštititi glavu, uši i ruke, ne treba puno odjeće jer može smetati, ali bitno je imati adekvatne tenisice, dodao je.

Jakov ističe kako je prošao devet operacija, no ništa ga ne može pokolebati.

- Zadnja operacija je bila operacija kičme, a tri mjeseca poslije sam trčao polumaraton na Hvaru. Moja upornost i volja to sve prebrodi. Dok sam bio mlađi trčao sam svaki dan, a sad mi je bitno svaki vikend otići na utrku, moram čuvati zglobove, zaključuje vitalni maratonac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!