Japanke su urbani mit, kažu u HGSS-u

18.09.2020.

07:52

Autor: M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

-

-

Foto: - / -

Hrvatska gorska služba spašavanja obilježava 70 godina postojanja. Odradili su preko 10 tisuća akcija i organiziraju izložbu tvitova.
Brojni životi spašeni su upravo zahvaljujući Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja koja ove godine obilježava 70 godina postojanja. Tim povodom od 19. do 25. rujna bit će organizirana izložba njihovih tvitova, za koje kažu da su dobra edukacija i preventiva."Niti koje nas povezuju" naziv je slogana kojim žele obilježiti ovu veliku obljetnicu, a autorica slogana Marija Polimac, kaže kako je najbitnija stvar koja ih povezuje - zajedništvo.

- Nema tu to sam ja napravio, to si ti, sve smo zajedno napravili. Neki tvitovi se dogode u minuti, a neki nakon par dana. U svemu radimo kao tim, rekla je Polimac u emisiji Dobro jutro Hrvatska. Dodala je i da je sve krenulo sa dozom humora jer su zaključili da takve poruke lakše dolaze do ljudi. 

Jadran Kapović, član HGSS-a te pročelnik Komisije za informiranje i analitiku, dodao je kako su GSS-ovci u svijetu nastali tako što se se organizirali kako bi nekome pružili pomoć. Istaknuo je da je tako i u Hrvatskoj, te da su u ovih 70 godina postojanja imali preko 10.000 akcija spašavanja.

HGSS postavlja izložbu tweetova

Na pitanje tko sve može postati HGSS-ovac, Kapović je rekao da oni vrbuju ljude iz područja alpinizma, skijanja i speleologije, te da se svatko može prijaviti na preporuku dva spašavatelja, ali da se mora u nečemu isticati. Međutim, ističe da prije svega mora imati veliku volju i vremena.

- Biti HGSS-ovac je velika žrtva i puno stvari pati kao npr. obitelj, ali nema ljepše stvari, dodaje Marija.

Kad je riječ o akcijama spašavanja, kažu kako je 80 posto akcija su potrage za domaćim stanovništvom, te da su japanke urbani mit.

- Mali postotak turista ili domaćeg stanovništva se unesreći zbog japanki. Prije ćemo tražiti nekoga tko je dehidrirao ili se izgubio, to su najčešće pogreške, kažu Polimac i Kapović, te dodaju da ljudi precijene svoje sposobnosti i planinu.

- Mi potičemo ljude da odlaze u prirodu, ali to moraju raditi odgovorno i na siguran način. Zlatno pravilo je da se nikada na planinu ne ide sam i da se ne odvaja od grupe, rekao je Kapović. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!