09:39 / 30.07.2018.

Autor: E.L.S./D.Ž./HRT

Japanski veleposlanik: U Hrvatskoj vlada mirno ozračje, uživam ovdje

-

-

Foto: - / -

Iz dalekog Japana u Hrvatsku je prije dvije godine stigao Keiji Takiguchi, japanski veleposlanik.
Iz japanske prefekture Oita na svoju prvu veleposlaničku funkciju upravo u Hrvatsku došao je Keiji Takiguchi.

Zrinjevac je jedno od mjesta koje veleposlanik najviše voli u Zagrebu. Raduju ga razni događaji u tom dijelu grada pa mu se, priznaje, ponekad teško  koncentrirati na posao s obzirom na to da je japansko veleposlanstvo u neposrednoj blizini.

Kaže da su odnosi između Hrvatske i Japana generalno odlični. No sporazum o slobodnoj trgovini između Japana i zemalja Europske unije, dakle i Hrvatske, mogao bi donijeti poboljšanja na nekim područjima, poput ekonomije.

Hrvatska ga je odmah osvojila svojim prirodnim ljepotama, arhitekturom, ali i atmosferom. Posebno onom na Trgu bana Jelačića za vrijeme dočeka naših nogometaša. Svom unuku kupio je Modrićev dres a osobno simpatizira Rakitiću.

Hrvatski nogometaši vrlo su popularni u Japanu. Ta je ljubav započela još 2002. za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva kada je japanski grad Tokamachi ugostio tadašnju hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Izgrađena je hrvatska kuća, otvoreni su restorani s hrvatskim nazivom, započela izrada kravata, organizacija koncerata dalmatinskih klapa.

Osim što prati sport voli i šetati, pa je tako tijekom naše šetnje Zagrebom veleposlanik usput brojio korake. Iako poput svih Japanaca voli čaj, u Zagrebu pije kavu u omiljenom kafiću u centru.

Zanimanje Hrvata za Japan ga je pozitivno iznenadilo. U istraživanju koje je veleposlanstvo provelo 80 posto je reklo da su vrlo zainteresirani za japansku kulturu i način života. Isto tako, Hrvatska je Japancima sve zanimljivija. Lani ih je bilo oko 200 tisuća, 18 posto više u odnosu na godinu prije. Hrvatsku doživljavaju kao gostoljubivu zemlju, s bogatom kulturom, lijepim pejzažima, odličnom gastronomijom i vinima. Najviše posjećuju Dubrovnik, Zagreb, Plitvička jezera, Opatiju i Split. I veleposlanik će obići našu obalu. Jednostavan je i praktičan i to očekuje i u svakodnevnom životu.

Uživam u Hrvatskoj. Možda zato što su Hrvati veoma gostoljubivi. Otvorena su uma, a u zemlji vlada mirno ozračje, kaže veleposlanik.

Dolazak u Hrvatsku, u veleposlaničku misiju, doživio je kao priliku koja se događa jednom u životu. Ostat će ovdje još godinu dana nakon čega se vraća u Japan. Našu zemlju želi što bolje upoznati a jednoga dana možda će je opet posjetiti u društvu svojih unuka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!