Jastuk koji miriše na more i genijalna pergola s Oliba

27.10.2019.

13:33

Autor: Ana Marušić/HRT

-

-

Foto: - / -

U robinzonskom turizmu se traži ono što vi možete gostima iznajmit i ono što oni hoće platit - to je svima u redu. Nema nikakvih uvjeta, nema wc-a, nema struje, ako on to hoće platit, to je u redu, dajte mu to, poručuju ugostitelji.
Otok Olib naseljen je više od dvije tisuće godina. Stotinjak stanovnika, koliko ih danas ondje živi, manje je od desetine nekadašnje populacije, i dijele sudbinu stanovnika svih malih udaljenih otoka. No svaki otok ima svoj karakter i posebnosti, pa s Oliba stižu originalne ideje s potencijalom da postanu uistinu osebujni turistički proizvodi.

- U robinzonskom turizmu se traži ono što vi možete gostima iznajmit i ono što oni hoće platit - to je svima u redu. Nema nikakvih uvjeta, nema wc-a, nema struje, ako on to hoće platit, to je u redu, dajte mu to, kaže Denis Kleva.

I tako se rađa ideja o genijalnoj pergoli - iznimno lakoj konstrukciji za koju se upotrebljava sve što se može iz okoline - struju osigurava sunce, zahvaljujući solarnim pločama na krovu.

- To je dovoljno koliko treba ljudima koji žive u pergoli. Treba im ventilator, treba im napuniti mobitel, da napune laptop, kaže Kleva.

Na Olibu ponajviše nedostaje mladih ljudi. Trend iseljavanja je jenjao, a u posljednjih se desetak godina na otok doselilo oko 40 osoba, među njima i mladić od kojeg smo dobili poduku kako u pergoli napuniti mobitel.

- Živim ovdje već šest godina, na otoku Olibu, jednostavno je prelijep otok, nikad nisam poželio otići nigdje drugdje, rekao je Silvio Bedeniković, Olib.

Vratimo se pergoli. Kiša se s krova sakuplja u spremnike, struja koju stvaraju solarne ploče pokreće i pumpu koja vodu dovodi opet gore za tuširanje.

- Vodu skuplja od kiše. Na ovom otoku imamo tisuću i dvjesto litara po metru kvadratnom godišnje, to je znači više nego dovoljno za skupit. U jastucima je morska trava, posidonia, naša zaštićena vrsta, koju mi ipak smijemo skupljat iako je zaštićena.

Cijevi na krovu buduće su žardinjere u kojima će rasti začinsko bilje, natapano pročišćenom vodom iskorištenom za tuširanje. Ova je pergola prototip. Planira ih se napraviti još dvanaest za prvi olipski robinzonski kamp, koji će, uz pogodnosti koje pruža ova jednostavna, ali svestrana nastamba, imati i permakulturni vrt.

Sredstva za prvu kućicu stigla su zahvaljujući natječaju Ministarstva regionalnog razvoja, kao što je prije nekoliko godina bio slučaj s jastucima punjenima morskom travom - jer tko ne bi poželio položit glavu na jastuk koji miriše na more. Sunce, kiša, more, sve nam se nudi u genijalnoj pergoli, treba se samo htjeti i znati opustiti.

- Jednom nogom zakoračimo malo naprijed, iza zadnjice raširimo plahtu, opustimo se i prekrižimo noge, dodaje Kleva.

Lekcija je to koju ćete uz malo dobre volje lako svladati.

- Možda na otocima van sezone nema previše ljudi, ali to može očito biti i inspirativno, pa se tu rađaju kojekakve neobične ideje, kao što je  ova fantastična pergola, uz mogućnost ovakvog uživanja u čarobnom pogledu i miru.

Upravo to je na Olib privuklo i jednu hrvatsku Slovenku s norveškom adresom, a za njom stiže i suprug Norvežanin.

- Ja sam stvarno zaljubljena u Olib. Pa sam ga ja dovela i njemu se jako dopalo, najviše mu se dopalo to što nema prometa, što je to otok bez automobila. Nema puno takvih mjesta, cijeli je taj otok ljekovit, odiše osjećajem sreće, slobode, beskrajne slobode. Ovo je idealno mjesto za lječilište, za odmaralište, za antistres terapiju, za uklanjanje svih otrova koji se nakupe u tijelu i u duši zbog stresnog načina života, rekla je Ida Radan.

Suprug je energetski iscjelitelj s norveškim certifikatom. Vjeruju da će biti zainteresiranih za njegovo znanje i prepuštanje prirodi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!