Na Korčuli i Pelješcu utvrđena sumnja na 35 melanoma

19.09.2023.

16:27

Autor: P.F./Hina/HRT

Pregled madeža, ilustracija

Pregled madeža, ilustracija

Foto: HTV / HRT

U nedavnoj javnozdravstvenoj akciji pregledavanja madeža na Korčuli i Pelješcu utvrđena je sumnja u 35 melanoma, 172 karcinoma kože i 200 promijenjenih madeža koje je potrebno pratiti, objavilo je Ministarstvo zdravstva konačne rezultate akcije provedene prošloga tjedna.

U tri dana javnozdravstvene akcije dermatolozi iz cijele Hrvatske pregledali su kožu 1748 građana u domovima zdravlja u Korčuli i Veloj Luci.

Bila je to ciljana akcija u kojoj su dermatolozi zajedno s liječnicima obiteljske medicine pregledavali pacijente na udaljenim lokacijama kako bi se na vrijeme otkrile tumorske i druge bolesti, poboljšali ishodi liječenja i spasili životi, napomenuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dermatokirurški tim, u kojem je bila i voditeljica Nacionalnog plana probira za prevenciju i rano otkrivanje melanoma akademkinja Mirna Šitum, uklonio je 18 najkritičnijih madeža kako bi se u što kraćem roku napravila analiza i u slučaju potvrde maligne bolesti počelo s liječenjem. Svi ostali upućeni su u idućih deset dana na kirurške odjele u Opću bolnicu Dubrovnik na daljnju obradu i eventualno liječenje.

Odaziva građana iznad očekivanja


Odaziv građana na javnozdravstvene akcije nadmašio je sva očekivanja te su otvarani dodatni termini kako bi bili pregledani svi zainteresiran a liječnici obiteljske medicine najbolji su motivatori vlastitim pacijentima za skrb o vlastitom zdravlju, kažu u Ministarstvu zdravstva.

Stoga će se i budući Nacionalni program temeljiti na procjeni liječnika primarne zdravstvene zaštite, koji će pregledom i kroz razgovor sa pacijentima procjenjivati rizike i upućivati na specijalistički pregled.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!