12:54 / 09.05.2019.

Autor: Lj.S./V.M./Reuters/HRT

Je li sačuvani pramen kose doista Da Vincijev?

-

-

Foto: - / -

Je li pramen kose, koji se u muzeju u Vinciju čuva kao relikvija Leonarda da Vincija, uistinu njegov?
Je li pramen kose, koji se u muzeju u Vinciju čuva kao relikvija Leonarda da Vincija, uistinu njegov?

Europa je u četvrtak, 2. svibnja, obilježila pet stoljeća od Leonardove smrti. Tom su prigodom otvorene izložbe vezane za život i djelo tog velikog renesansnog umjetnika, humanista i inovatora.

U muzeju u rodnom Da Vincijevu gradu Vinci, nedaleko od Firenze, izložen je pramen kose koji se smatra relikvijom i navodno pripada velikom umjetniku.

Dvojica talijanskih povjesničara umjetnosti će istražiti DNK i pokušati utvrditi istinu. Sam Da Vinci nije imao djece, ali je imao polubrata Domenica u čijoj se nasljednoj liniji može identificirati 35-ero neizravnih potomaka koji mahom žive u njegovoj Toskani.

Direktor galerije Uffizi u Firenci Eike Schmidt ima o toj relikviji svoje mišljenje: Ne postoji nikakav dokaz, štoviše, krajnje je neizgledno da ovaj pramen, koji se smatra povijesnim reliktom, pripada Leonardu da Vinciju. Prema svemu sudeći, potječe iz 19. stoljeća, što zapravo ima smisla jer su upravo u razdoblju romantizma ljudi počeli skupljati pramenove kose slavnih osoba, kao i svojih najmilijih, poručio je Schmidt.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!